Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

koszmó

2009.07.02. 08:03 - M.Monica

Címkék: haj hajmosás hajápolás koszmó babahaj

 

Dús lobonc vagy pár szál pihe?

 

Hogy mekkora hajkoronával születik a baba, általában örökletes tényezők határozzák meg. Sokuknak csak néhány világos pihe növekszik a fején, alig láthatóan. Ezek a pihék aztán folyamatosan cserélődnek; megeshet, hogy amikor sapkát adunk a kicsire, van "haja", aztán amikor levetjük róla a sapkát, hirtelen nincs "haja": az összes kis pihe ott maradt a sapka belsejében, de már érezzük, talán látjuk is a növésben lévő újabb szálakat. A szőke vagy világos szín sokszor 1-2 éves korra "besötétedik", a barna, fekete ritkán változik.

 

A legtöbb baba már az első hetekben elveszti születéskori hajfürtjeit. Ilyenkor még nem működnek szabályosan a hajhagymák, ezért néhányuknál akár hónapokba is telhet, amíg újra "szép frizurát" növesztenek. Persze vannak szerencsések is, akik születéskori dús, hosszú hajukat megőrzik, folyamatosan növesztve tovább az első évek alatt.

 

Az első években nem érdemes sűrűn borotválni a kicsi fejét, csak hogy "megerősítsük" a hajat; szakemberek szerint tévhit, hogy ha kopaszra borotváljuk a kicsi fejét, elősegíthetjük a dús, erős haj kialakulását. Egyszerűen ki kell várni, amíg a hajhagymák megfelelő működése kialakul, és minden hajhagymából kinő a hajszál.

 

A fejbőr ápolása

 

Talán nem is gondolunk rá, de még azt a pár szál pihét is nap mint nap ápolnunk kell. Bár a baba haja nem igényel több órás gondozást, néhány percet szánjunk rá minden nap, hogy átdörzsöljük a fejbőrét puha kefével, esetleg olajos vattával. Ezzel az egyszerű művelettel serkenthetjük a vérkeringését, a hajhagymák működését és sokat tehetünk a koszmó kialakulása ellen is.

 

Koszmó (Seborrhoea)

 

Akkor sem kell azonban kétségbe esni, ha kialakul a koszmó. Ártalmatlan, a túlzott, zsíros korpásodáshoz hasonló jelenség, amely leginkább a kutacs tájékán, fejtetőn jelentkezik. Jellemzően az első hónap vége felé szokott megjelenni a hajas fejbőrön - sokszor az arcon megjelenő tejkiütésekkel egy időben - ez a sárgásbarna színű, vastag, pikkelyszerű felrakódás, amely a rossz vérkeringés miatt alakul ki elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából. Általában féléves korra szelídül, de akár egyéves korig is tarthat, amíg végleg eltűnik.

 

Az elhalt hámsejteket próbáljuk meg kíméletes dörzsöléssel eltávolítani. Fürdetés előtt néhány órával minden nap kenjük be olajos (gyógyszertári napraforgó-, oliva- vagy babaolaj is megfelelő lehet) vattával, húzzunk rá egy vékony cérnasapkát, és hagyjuk rajta fürdetésig. Fürdéskor meleg vízzel, puha kefével, fürdőszivaccsal vagy frottírtörölközővel dörzsöljük át, fokozatosan és finoman eltávolítva az elhalt hámsejteket.

 

Ne akarjunk elsőre megszabadulni az összes "feleslegtől"; több alkalomra van szükség, mire az egész fejet meg tudjuk tisztítani.

 

Amennyiben az olajos dörzsölés nem volna elegendő, a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható egy emulzió - egyszerű a használata, leírását mellékelik hozzá. Létezik egy szaliciles kenőcs is, azt a gyerekorvossal kell felíratni, csak receptre kapható.

 

Olaj helyett a puhításra használhatunk körömvirágkrémet is: ezt ugyanúgy a fejre kenjük, mint az olajat, néhány órán át hatni hagyjuk, majd finoman ledörzsöljük.

 

Tehetünk a kicsi fejére kamillateás borogatást is (fél-egy óra hosszan hagyjuk rajta), és érdemes napközben, akár többször is átkefélni a hajas fejbőrt puha kefével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr941651239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása