Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

Terhestorna - Mielőtt a gyakorlatokhoz kezdenél, olvasd el a következő jótanácsokat! Mindig kérdezd meg az orvosodat, mielőtt belefogsz egy edzésprogramba!

2009.10.28. 22:12 - M.Monica

Címkék: torna terhestorna

 

A terhestorna

Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb élsportolóknak is pihenést javasoltak. Szerencsére, ma már más a helyzet. Rájöttek, hogy a terhesség alatti torna hozzásegít a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz és szüléshez, kisebb lesz az esélye a császármetszésnek, gyorsabban felépül a mama szülés után, és hamarabb visszanyeri eredeti formáját. A torna csökkentheti a depressziót, vagy ingerültséget. A mindennapi gyakorlatok segítik a vérkeringést és jobban alszol éjjel. Nem beszélve arról, hogy egészségesebbnek érzed magad végig, a terhesség alatt. Egy kísérlet során, 500 terhes nő közül, azoknak, akik tornáztak, egészségesebb, erősebb szívű babái születtek. Ugyanezeknél a nőknél, a szülőszobán eltöltött idő egyharmaddal rövidebb volt - 65%-uknál kevesebb, mint négy óra. A torna a legjobb módja annak, hogy megőrizd alakod és jól érezd magad. A legtöbb nőnél ez így marad a terhesség alatt is. A tested változásai ellenére továbbra is szükséged van a testmozgásra.

 

Kevesebb torna, vagy orvosi ellenőrzés szükséges azoknak, akiknek:

-szívproblémája,

-magas vérnyomása,

-súlyproblémája (túl súlyos, vagy túl sovány),

-izom-, vagy izületi problémája van,

-volt már koraszülése,

-volt már vetélése,

-sokadik terhessége a jelenlegi,

-vérzései vannak.

Minden esetben meg kell kérdezned az orvost, hogy végezhetsz-e gyakorlatokat!

 

Mielőtt hozzáfognál, fel kell mérned, hogy milyen szinten állsz jelenleg. Ha eddig nemigen törődtél a tornával, nem most kell belefognod a sportokba. Ha előtte rendszeresen űztél valamilyen sportot, azt kisebb változtatásokkal elvben folytathatod, de a legtöbb terhes nő nem tudja (de nem is kell!) olyan intenzitással végezni a gyakorlatokat, mint teherbeesése előtt. Ha eddig nem tornáztál, akkor sincs minden veszve. Van néhány dolog, amit terhesen is csinálhatsz, pl. gyaloglás, úszás és terhestorna. A lényeg az, hogy viszonylag könnyen végezd a gyakorlatokat és mindig figyelj a tested jelzéseire. Alapszabály, hogy a pulzusod ne haladja meg a 140-et. Túl meleg időben sem szabad edzeni, a test hőmérséklete kihat a babára. Különösen, ha hányingered van, ne tornázz túl sokat!

 

Felkészülés

Rendszeresen kell tornázni, így lesz a leghatásosabb. Heti 3-5 alkalommal 20-30 perc torna az ideális. Mindig jól melegíts be és befejezésül lazíts! Bőven legyen ivóvized! A megfelelő ruházat nagyon fontos - bő, kényelmes ruhát vegyél fel, olyan melltartót, ami megfelelően tart.

 

Egyensúly-érzék

A negyedik hónap után változik a tested gravitációs középpontja, könnyen elveszítheted az egyensúlyérzékedet. Bár a baba nagyon biztonságos helyen van, legjobb védelem a megelőzés!

 

Ne hátonfekve!

A negyedik hónap után, háton fekvésnél a méh súlya elnyomhatja a mögötte futó fő vérszállító ereket. Ezáltal csökken a babához eljutó vér (oxigén) mennyisége. A legtöbb nő el is szédül, ha sokáig fekszik a hátán. Tehát, a háton fekvést jó elkerülni, nemcsak torna közben.

 

Ne ugráljunk!

A terhesség előrehaladtával csökkentsd a gyakorlatok intenzitását! Ha kevesebbet is tornázol, a megnövekedett súllyal ugyanolyan keményen fogsz dolgozni. Az utolsó harmadban el kell hagyni az ugrálós, futós gyakorlatokat. A túl sok ugrálás amúgy sem jó az ízületeknek és csontoknak, de főleg nem a terhesség alatt. A tested ilyenkor egy relaxin nevű hormont termel, amely meglágyítja a porcokat, ezzel segítve a csontoknak eltávolodni a szülésnél. Ez egy nagyon jó dolog, de emiatt nagyobb az esélye a sérüléseknek az ugrálós gyakorlatoknál.

 

Ne dolgozd túl magad!

Ha túlságosan megizzadsz, a tested melege rossz hatással lehet a babára. Mindig igyál sok vizet a torna előtt, alatt és után is! Ha bármi fáj, vagy csak kényelmetlen érzés, azonnal hagyd abba a tornát!

 

Megállás azonnal!!!

ha:

-fájdalmad, görcseid vannak,

-szédülsz,

-fáj a fejed,

-kifogytál a levegőből,

-megkeményedik a hasad,

-vérezni kezdesz,

-túlságosan felgyorsul a szívverésed

(általában 140-es pulzusig mehetsz, de ez néhány nőnek már túl magas érték, ezért van egy egyszerű beszéd-teszt - egyszerűen, ha már nem tudod folytatni a beszélgetést, miközben tornázol, túl sokat dolgoztál.

 

Mikor kezdhetsz újra a szülés után?

Normál szülés után ez általában 4-6 hét, császármetszés esetében 6-8, de megintcsak beszélj az orvosoddal, mielőtt hozzáfogsz a rendszeres edzéshez!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr581651305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása