Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

Csecsemőkori hasfájás

2009.11.07. 13:36 - M.Monica

Címkék: szoptatás csecsemő hasfájás

Ritkán készítik fel rá a kismamákat, bár elég sok szülő és baba mindennapjait keseríti meg az első hónapokban a hasfájás. Természetes, ha a baba ilyenkor vígasztalhatatlan sírása az ifjú édesanyát, édesapát is megviseli, de fontos, hogy a szívettépő hangok mellett is nyugodtak tudjunk maradni.

 

Váratlan probléma

 

Túl vagyunk a szülésen, az első napok érzelmi zűrzavarán, magunk mögött hagytuk a kórházat, végre otthon, végre csak mi.

 

Az első hármasban töltött nap a babával csodálatos. Gyönyörködünk a gyerekszobában szuszogó csöppségben, és gondolatban megkönnyebbülten készülünk a következő percekre, napokra, olykor évekre is -hiszen a szülésnél minden rendben zajlott, a kórházi napoknak vége, a nehezén túl vagyunk.

 

Az ismeretlentől való félelmünket legyőztük, a kicsi itt van köztünk, mi baj történhetne. Ösztönösen "tudjuk a dolgunkat", ölbe vesszük, ringatjuk, tisztába tesszük, megfürdetjük, felöltöztetjük, közben talán a gyerekorvos meg a védőnő is meglátogat minket - villámgyorsan eltelik az első otthoni napunk. És zökkenő mentesen.

 

Kissé fáradtan és nagyon kíváncsian indulunk az éjszakának. Vajon átalussza? Vajon mikor ébred majd? És mi? Meghalljuk? Felébredünk? El tudunk egyáltalán aludni?

 

De gondolataink nem szárnyalnak sokáig: hirtelen kétségbeesett sírás hasít az esti csendbe. Felvesszük, próbáljuk megvígasztalni, de hasztalan. Megkíséreljük ismét mellre tenni - talán éhes még? Kibontjuk a pelust - teljesen száraz. A ruha nem meleg, a szobában nincs hideg, nem fázik...

 

Ellenőrzünk mindent, amiről addig "problémaforrásként" hallottunk, de láthatóan minden rendben. Ringatunk, nyugtatunk, énekelünk, de a sírás nem szűnik, és lassan ránk is ránk férne egy nyugtató ringatás. Tanácstalanul nézünk egymásra apával.

 

Esetleg elküldjük őt a gyógyszertárba tápszerért, hátha a látszat ellenére mégsincs elég tejünk, nem szopott eleget és éhes; vagy némi jótanácsért, mi lehet a gond, miközben mi tovább próbálkozunk a kicsi megnyugtatásával, a babával kapcsolatos teendők felidézésével, és saját végső(nek hitt) energiáink mozgósításával.

 

Apa végre hazaér, segítőkészen keveri a tápszert, de hamar kiderül, ez bizony nem az éhség sírása volt. Kétségbeesve próbáljuk kihúzni belőle, mit javasoltak a gyógyszertárban, és ő elmondja, amit úgyis tudunk, hogy látatlanban nem lehet diagnosztizálni, de esetleg lehetséges, hogy a picinek fáj a pocakja...

 

Hasfájás?

 

Erről eddig nem is hallottunk. De már kipróbáltunk mindent, amiről hallottunk, és semmi nem hatott, igen, talán tényleg a hasa fájhat... Miért fáj egy pici baba pocakja? És akkor most mit is tehetnénk? Már jócskán az éjszaka közepén járunk, fáradtan, frusztráltan és kétségbeesetten, és képtelenek vagyunk megnyugtatni reménytelenül üvöltő csöppségünket.

 

A helyzet nem egy családot érint. Bizony sok kisbaba szenved a felfújódás, hasgörcs, csikarás okozta fájdalmaktól, bár erről a babavárásra felkészítő tanfolyamokon, könyvekben kevés szó esik. és sok szülő szenved a szorongástól, amikor csecsemőjét sírni hallja, esetleg rázkódni a görcstől, és nem tud segíteni rajta.

 

A hasfájós babák sírása vígasztalhatatlan, sokszor órákon keresztül is. A kicsi teste sokszor megfeszül, lábait felhúzza, tekereg, "görcsöl". Sokaknál csak az esti órákban jelentkezik - általában 15-30 perccel szoptatás után -, másoknál szinte minden etetés után, akár közben is. Ritkán párnapos, jellemzően két-háromhetes kortól alakul ki, és általában három-hat hónapos kor körül szűnik meg.

 

Okát nem tudjuk egyértelműen megállapítani: a belek fájdalmas összehúzódásának az emésztőrendszer fejletlensége, a nem megfelelő táplálás, az anya által fogyasztott ételek, érzékenység vagy a szülőkből áradó frusztráció, szorongás egyaránt állhatnak a hátterében.

 

Ezért is fontos, hogy az első dolgunk (gondolatban) saját magunk megnyugtatása legyen. nem tudjuk sikeresen csillapítani a kicsit, ha magunk is borzasztó feszültek vagyunk a sírásától.

 

Kezelésként próbálkozhatunk gyógyszertárban kapható hasfájás elleni cseppeket is (előtte konzultáljunk a gyerekorvossal, azért is, hogy egyéb okokat, mint például az allergia, kizárhassunk), illetve enyhíthetünk a fájdalmán masszírozással, mozgatással, esetleg "gyógyteákkal" is.

 

Tippek

 

Az édesköményből vagy ánizsból készített gyenge tea segíthet elmulasztani a hasfájást.

 

Néhány perc mellretétel esetleg nyugtatólag hathat a picire. Ugyanilyen hatása lehet a ringatásnak, járkálásnak, éneklésnek, miközben végig finoman (körkörösen) simogatjuk, masszírozzuk a hátát.

 

Fektessük a karunkra hassal lefele, közben nagyon finoman nyomkodjuk a hasát, ez is segíthet enyhíteni a fájdalmakat.

 

Fektessük őt hasával a térdünkre, és simogassuk, masszírozzuk a hátát.

 

Fektessük a hátára, fogjuk meg a két combját, és finoman feltolva őket írjunk velük köröket a levegőbe. (Tornáztassuk a lábait a hasára finoman feltolva őket pelenkázás közben is, amikor nincs rajta pelus.)

 

Két kezünkbe fogva egyik combját masszírozzuk meg annak belső oldalát, majd tegyük ugyanezt a másikkal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr611651182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása