Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...

2009.12.01. 13:56 - M.Monica

Címkék: fityma hímvessző fütyi fitymaszűkület letapadása

Nem múlik el nap, hogy ne jelentkezne kórházunkban jónéhány anyuka kisfia "kukijának" rendellenessége miatt. A problémát többnyire az okozza, hogy a gyermek fitymája nem húzható hátra. A "Kell-e húzogatni?","Mikor kell elkezdeni a húzogatást?" vagy a "Megelozhettük volna a fitymaszukületet, ha idoben elkezdjük húzogatni?" olyan kérdések, melyek pártokra osztják a játszóterek fiús-anya társadalmát, és melyek nagyon gyakran felmerülnek a gyermeksebészeti és urológiai szakrendeléseken. Bár manapság e betegségek gyógyítása a szakembernek nem okoz nehézséget, az alábbiakban, a szülok számára szeretnék a témában röviden rendet teremteni.

 

Ha a fityma nem húzható hátra, az többnyire két veleszületett oknak, vagy ezek kombinációjának következménye:

 

1. A letapadás igen gyakori, csecsemoknél és kisdedeknél nem is tekintjük rendellenességnek. Lényege, hogy a fityma belso felszíne és a makk lazán összenott. Ez, az életkor elorehaladtával, többnyire magától, minden beavatkozás nélkül megszunik. Problémát az okozhat, hogy a letapadt fityma mögül a faggyúanyagot termelo mirigyek váladéka nem tud kiürülni. Ha e felgyülemlett váladék befertozodik, kellemetlen betegség, gennyes fitymazsákgyulladás alakul ki.

2. Egészen más természetu elváltozás a fitymaszukület. Mint a neve is mutatja, ilyenkor a fityma hátrahúzását a szuk bor akadályozza. Az elváltozást - súlyossága szerint - két fokozatba sorolhatjuk: míg abszolút szukület esetén az elobor hátrahúzása teljességgel lehetetlen, relatív szukületnél a fityma hátrahúzása több-kevesebb nehézség árán lehetséges. Ez utóbbi esetben, a feszülés miatt a bor gyakran berepedezik és gyuruszeruen elszorítja a hímvesszot. Tudni kell, hogy a csecsemokori fitymaszukület is javulhat az életkor elorehaladtával. 3 éves korig az enyhe, relatív szukületek kinohetok, az abszolút szukületek pedig gyakran relatívvá szelídülnek.

3. Nagyon gyakori az elobbi két elváltozás együttes elofordulása. Ilyenkor a letapadás többé-kevésbé súlyos fitymaszukülettel párosul.

 

Mint már említettem, a hímvesszon, a makk mögött, számos, faggyúszeru anyagot termelo mirigy helyezkedik el. Ha a rendszeres tisztálkodás hiányában ezek váladéka nem kerül eltávolításra, elobb-utóbb gyulladásos betegség jelentkezik. Ennek megelozésére a fityma rendszeres hátrahúzása és a hímvesszo szappanos mosása elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha gyermekünk fitymáját nem tudjuk hátrahúzni?

 

A válasz banálisnak tunik: mutassuk meg hozzáérto szakembernek, aki eloször eldönti, hogy mi a panasz oka, majd a kóroknak megfeleloen ad javaslatot az orvoslásra. A gyógyítás ugyanis kórokonként más és más.

 

1. Tisztán letapadás esetén a gyógyítás a fitymának a makkról történo leválasztása. Ez történhet fokozatosan, óvatos húzogatással, amit a szülo otthon is végezhet, de történhet muszeresen is, kórházban.

2. Fitymaszukület esetén a megoldás egyértelmuen mutéti. Fontos tudni, hogy a szuk elobort húzogatással tágítani nem lehet. A húzogatás ilyenkor - sokszor alig látható - berepedezéshez, kisebesedéshez vezet. A sebek pedig hegesedéssel gyógyulnak, ami a bor rugalmasságának elvesztéséhez, a szukület fokozódásához vezet.

3. Kombinált formáknál jó eredményt csak mutéttel lehet elérni, hiszen a letapadt fitymának a makkról történo leválasztása nem oldja meg a problémát, a társulóan szukebb elobor húzogatása viszont annak berepedezését, hegesedését és a szukület fokozódását okozza.

 

Mikor idoszeru a kezelés?

Mint az elobbiekben említettük, a letapadás csecsemo- és kisdedkorban szokványos, nem tekintjük kórosnak. Ugyancsak gyakran figyelheto meg fitymaszukület is, mely 3 éves korig magától megszunik, vagy jelentosen javul. Így a letapadás leválasztását 2 éves, a fitymaszukület miatt végzett mutétet 3 éves kor körül tartjuk elvégzendonek. Kombinált formáknál értelemszeruen érdemes megvárni a 3 éves kort, hiszen a fitymaszukület spontán javulásának lehetosége eddig adott. A vizelés megfigyelése azonban már újszülöttkorban elengedhetetlen, mert a nehezített vizelés azonnali beavatkozást tesz szükségessé. Egy gyufaszálnyi vastagságú, eroteljes ívu vizeletsugár esetén beavatkozás nem szükséges. Kivételt képeznek azon esetek, amikor a fityma alatt nagymennyiségu faggyú szaporodik fel. Ilyenkor - a fenyegeto gyulladás megelozésére - letapadás esetén a fityma leválasztását, szukület esetén mutétet végzünk.

 

Milyen mutétet végzünk fitymaszukület esetén?

Két elvileg eltéro mutéti eljárás, és e ketto kombinációjával számtalan egyéb megoldás lehetséges. Szinte nincs is két sebész, aki egyformán végezné.

 

1. Circumcisió (körülmetélés): a fityma eltávolítása. Hatására a makk fedetlenné válik. A sivatagban élo népek által több ezer év óta gyakorolt osi eljárás, melyet ma, hygiénés meggondolások alapján, szinte minden észak-amerikai fiún elvégeznek.

2. A fityma bemetszése: az elobor továbbra is fedi a makkot, de mivel lebernyegszeruen szétnyílik, esztétikai hatása nem mindig megfelelo.

3. Egyéb plasztikai megoldások az elozo két alapmutét kombinációjával igyekeznek elérni a makk fedettségét és megfelelo esztétikai hatást. Hátrányuk, hogy néha újra beszukülnek.

 

A mutéti eljárás megválasztása a szülovel való megbeszélés alapján történik. Fel kell hívni azonban a figyelmet arra, hogy nem minden betegnél választhatók tetszolegesen az elobbiekben felsorolt mutéti lehetoségek. Igen szuk vagy heges fityma esetén például csak circumcisió javasolt, mert a másik két mutéti típus végzése vagy igen csúnya eredményt adna, vagy nagy valószínuséggel magában rejtené az újra-beszukülés lehetoségét.

 

Összefoglalva:

Ha a gyermekünk fitymája nem húzható hátra a "Húzogassuk? - Ne húzogassuk? - Mikor húzogassuk?" kérdést ne a játszótéren döntsük el, hanem forduljunk szakemberhez, aki biztosan segíteni fog megtalálni a legmegfelelobb, "legtestreszabottabb" megoldást.

 

Szerzo: Dr. Kerényi Imre

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr451653639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vacak Szerv 2011.01.26. 13:57:51

Nem ajánlom senkinek se a körülmetélést. A teljes körülmetélésre - akárki akármit magyaráz is, akármilyen papírral a zsebében meg doktori meg akármilyen előnévvel - soha semmikor nem lehet szükség és embertelen is.
Én csak a hátrányait láttam eddig.
Tönkrement a péniszem és ismerek SZEMÉLYESEN még olyat, aki szintén így járt. A makk nem viccből van fedve, annak természetes nedvességét az előbőr biztosítja, védelemnek van ott, nem fölöslegesen. Hiszen fölöslegesen semmi nincs rajtunk, a szempillának, szemöldöknek, körmöknek is szerepe van.
A makk kiszáradt, ronda foltos. Erre nincs semmilyen megoldás, a krémek, lámpák maximum próbálkozások, amik a pigmentfoltokat erősíthetik is. Ezt a legtöbb bőrgyógyász egyértelműen elmondta.

Jelenleg előbőrt kell nyújtanom, másképpen látványosan ronda, kiszáradt, fehéredő, foltos makk mindig látszik és ez nem jó, valószínűleg normális szülő nem ad esélyt arra, hogy a gyerekét, ha utóbb évekkel a műtét után kiderül, hogy hasonló típus, ugyanúgy nemibetegnek nézzék emiatt, ahogy pl engem.

Ha szűkület van, azt lehet oldani, finam húzkodni, persze vigyázni kell, hogy ne repedezzen be az érzékeny bőr.
Ha nem segít, akkor még lehet bemetszést alkalmazni, esetleg plasztikázni (ugyebár 2011 van, nem az őskorban élünk, az engem csonkoló Sárközi doktor él csak ott, ahogy az egész Heim Pál botránykórház is, vezetőstül) de végső esetben a részleges metélés megteszi. Az egészet levágni nincs értelme.

Ahogy régen a zsidóknak se volt szokásuk levágni az egészet, láthatjuk is a Dávid-szobron: az ábrázolás helyes. Az ókorban a zsidók csak az elejét csippentették le, ahogyan azt most Délkelet-Ázsiában is teszik. Jóval kockázatmentesebb, a makk pereme nem szárad ki, de azért nem lesz szűkület se és jobban szellőzik a makk.
Bizonyíték erre az is, hogy a Tóra szerint a 8. napon az édesapának kellett elvégeznie ezt a műveletet, nyilván nem gondolhatja senki komolyan, hogy egy teljes metélést elvégzett egy átlagember, az akkori eszközökkel, az akkori körülmények között. Nem is tette, az utóbbi 2000 év és egy (vagy több) ravasz, újhullámos rabbi közbenjárásának köszönhetően.
Az ókori olimpián a meztelenséget igazából a fedetlen makk jelentette, így nem lehetett versenyezni, ha fedetlen lett volna a makk, akkor nem indulhattak volna zsidók ott.

Egy szó, mint száz: embertelen eljárás és csak az orvosoknak kényelmes, mert a nagy számok azt mutatják, hogy ezzel minden rendben van. A "kis" hibaszázalék pedig, aki pl én vagyok, az nem izgatja azokat, akik a hónaljszagot országosan is karlevágással oldanák meg :(

Vacak Szerv 2011.01.26. 13:58:24

Nem jelenik meg a hozzászólásom...


süti beállítások módosítása