Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ételreceptek

Szülés

2009.12.29. 10:37 - M.Monica

Címkék: szülés

 A szülés lefolyásában három szakaszt különítünk el.

 

 

 

                                                                                                                                 

 

1. tágulási szakasz: a szülőfájások megindulásától a méhszáj eltűnéséig tart.

 

2. kitolási szakasz: a méhszáj eltűnésétől a magzat megszületéséig tart.

 

3. lepényi szakasz: a magzat megszületésétől a lepény megszületéséig tartó időszak.

 

A lepény megszületését követő két órát a negyedik szakasznak is szokás nevezni. Ebben az időszakban jelentkezhetnek még olyan szövődmények (pl. vérzés) amelyek közvetlen következményei a szülésnek. A szülő nőt ezen időszakban - a szülést vezető orvos team -fokozott megfigyelés alatt tartja. A magzat - a szülő nő hasában - elhelyezkedését tekintve - lehet fejvégű és farvégű.

 

A tágulási szakban:a méhszáj tágasságát úgy fejezzük ki, hogy: hány ujj számára átjárható. A méhszáj tágulása kezdetén alig egy ujjunk számára átjárható. Később mind több (két, három,négy) ujjunkat tudjuk a méhszájba vezetni. Ha a méhszájat már nem lehet tapintani, eltűnt méhszájról beszélünk.

 

A méhszáj eltűnésével egyidőben megreped a magzatburok és hirtelen kisebb - nagyobb mennyiségű magzatvíz folyik el. A magzatvíz szagtalan folyadék. E szakaszt vajúdásnak is nevezik.

 

A kitolási szakban: a méhizomzat összehúzódásakor jelentkező fájások és a hasprés együttes működésének hatására - a kialakult szülőcsatornán keresztül - a magzatot a szülőcsatornából a szülőnő - kitolja. Ilyenkor a szülőnő jellegzetes nyögő hangot is ad (előfordul, hogy a fájdalomtól :kiált, sikolt, üvölt).

 

Néhány fájás hatására megszületik a baba feje majd a vállak és kicsúszik a törzs is.

 

A kitolási szak először szülőknél ?-1 óráig, többször szülőknél ?-órát vagy ennél rövidebb időt vesz igénybe. A szülőcsatornán való áthaladás során - a könnyű szülés reményében - a magzat négy forgást végez.

 

A lepény megszületése után a méh összehúzódik, vérzés nincs.

 

A méh kb. 6 hét alatt húzódik vissza megközelítve eredeti nagyságát. Kezdetét veszi a gyerekágy.

 

A 6. hét végén un. gyerekágyas vizsgálaton (általában a szülőintézetben és vagy a terhesgondozóban) kell résztvenni - ahol a szülés során érintett kismedencei szervek állapotát ismét megvizsgálják - és a szoptatás alatti fogamzásgátlásról is adnak tanácsot.

 

Az élve született gyerekek mintegy 3 % -a fejlődési rendellenességgel jön a világra amelyek lehetnek öröklöttek (az esetek 80 % -a) vagy szerzettek.

 

Fejlődési rendellenesség szempontjából döntő, hogy a normális fejlődést megzavaró károsító hatás mikor éri a fejlődő magzatot, pl. első két hétben vagy a 14 - 60 nap közötti időben, de a 60. naptól a megszületésig is kialakulhatnak kisebb fejlődési zavarok. Előfordul, hogy az ivarsejtek még a megtermékenyítés előtt károsodnak. Kémiai anyagok, gyógyszerek, vegyszerek, sugárzó anyagok, fertőzések, élvezeti szerek mértéktelen fogyasztása, mechanikai hatások: bántalmazás, has elszorítása stb. lehetnek a főbb okok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr311651358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása