Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Ételreceptek

Anyatej

2009.05.27. 10:17 - M.Monica

Címkék: szoptatás anyatej

Tanácsok:

 

* Szoptasd meg a babát már élete első órájában, ha lehet!

* Adj lefejt tejet a babának, ha a közvetlen szoptatás nem megoldható!

* Ha az orvos másképp nem rendeli, ne adj a babának a tejen kívül mást (se vizet, se teát, se tápszert)!

* Ha lehet, 6 hónapos koráig csak tejet kapjon a baba! Ezután lassanként lehet bővíteni az étrendet, hogy megfelelő mennyiségű vashoz jusson a baba szervezete.

* Ne feledd, hogy minden átkerül az anyatejbe, ezért kerüld a koffein, az alkohol, a nikotin és a gyógyszerek fogyasztását!

* Ha valami rajtad kívülálló dolog miatt mégsem tudsz szoptatni, a gyerekorvossal írass fel tápszert - talán legjobb a Milupa cég Aptamil HA Prev. hypoallergén anyatejpótló tápszere, ami már újszülött kortól adható.

 

AZ ANYATEJ MELLETT SZÓLÓ ÉRVEK

 

1. Minden gyermek elsődleges tápláléka az anyatej kéne legyen, beleértve a koraszülötteket és a beteg újszülötteket is. Ajánlott legalább az első 12 hónapon át folytatni a szoptatást, azután pedig ahogy a mama és a baba szeretnék.

 

2. A szoptatás alatt kötelék alakul ki mama és baba közt. A szoptatás az anya testében növeli az oxitocin hormon szintjét, ami a méh összehúzódását és a tejtermelődést is elősegíti.

 

3. Minden babának szüksége van az anyai érintésre. Kutatások igazolták, hogy a koraszülött babák nagyobb százalékban halnak meg, ha nem tartja kézben őket, vagy simogatja az édesanyjuk. Nincs biztonságosabb érzés egy gyermek számára, mint átölelve lenni az anyja karjában szoptatás közben. Egyedül hagyni a gyermeket a cumisüveggel nemcsak érzelmileg kevés, de fizikai veszélye is lehet - fulladás.

 

4. Az anyatej tökéletes a táplálék a babának. Ha bármi más módszerhez folyamodunk, jobban kell figyelni a baba növekedését, egészségét, fejlődését.

 

5. A nem szoptatás növeli a mama mellrákra való esélyét. Felmérések szerint, ha minden nő, aki nem , vagy csak 3 hónapig szoptatott, 4-12 hónapig tette volna, 11 %-kal csökkenne a mellrákos nők száma. Ha minden gyermekes nő 24 hónapig szoptatna, 25 %-kal csökkenne ez az arány!

 

6. A tápszerrel etetett kislányoknak később nagyobb esélyük lesz a mellrákra. Azoknak a nőknek, akiket gyerekkorukban tápszerrel etettek, nagyobb arányban lett felnőtten mellrákjuk.

 

7. A tápszerrel etetett gyermekeknek alacsonyabb lehet az I.Q.-juk. Egy legutóbbi új-zélandi felmérésnél 18 éven át figyeltek 1000 gyermeket, és az eredmény azt mutatta, hogy a csecsemőkorban anyatejjel táplált gyermekek jobb intelligenciával rendelkeztek és sikeresebb tanulmányi eredményeket értek el, mint tápszeres társaik.

 

8. Az anyatej mindig kéznél van, és szebb a csomagolása is, mint a tápszernek. Kell ennél több?

 

9. Az újszülött belében ragacsos anyag van (magzatszurok). A kolosztrum, az anya első, vagy korai teje nagy segítséget nyújt ennek az anyagnak a baba testéből való távozásra.

 

10. Az anyatej olyan immunanyagokat tartalmaz, amelyek megvédik a csecsemőt a különböző fertőzésektől és fejlesztik az immunrendszerét. Ezt semelyik tápszerről nem lehet elmondani.

 

11. Az anyatej könnyebben emészthető, mint a tápszer. Az emberi tejet könnyebben emészti meg a baba, mint az állati tejet. Ezért van, hogy a tápszer (aminek alapja szinte mindig tehéntej) lassabban szívódik fel. Ugyan az anyatejben kevesebb fehérje van, mint a tehéntejben, az anyatejben lévő fehérje mind felszívódik, a tehéntej fehérjéjének csak kb. a fele. Ugyanígy, könnyebben jut vashoz és cinkhez a szoptatott baba.

 

12. A mama hamarabb visszanyeri szülés előtti formáját, mivel a szoptatás segíti a méh összehúzódását (ami a terhesség folyamán kb. 20-szorosára nőtt). A nőnek, aki nem szoptat, soha nem fog viszzahúzódni a terhesség előtti méretűre a méhe, örökre kicsit nagyobb marad.

 

13. A szoptatós mamák kevesebbet véreznek szülés után, mert a méh összehúzódása elzárja azokat az anyai vérereket, amik korábban a magzatot táplálták. Azoknak a nőknek, akik nem szoptatnak, oxitocént adnak az erős vérzés ellen.

 

14. A szoptatás segít a mamának visszanyerni terhesség előtti testsúlyát. Ugyan szoptatás alatt 500 kalóriával többre van szüksége naponta, mégis a csak, vagy részben szoptatós mamák csípőjének kerülete többet csökken 1 hónap alatt, mint a babájukat tápszerrel etetők.

 

15. Az idő előtti tej kifejezetten a koraszülöttek számára "készül". Az idő előtt szülő nő teje más egy kicsit, mint a teljes hosszú terhesség utáni tej.

 

16. "A szoptatás a legjobb módja annak, hogy a baba az egészséges fejlődéshez nélkülözhetetlen táplálékhoz jusson." (WHO/UNICEF)

 

17. Vizsgálatok kimutatták, hogy a szoptatott csecsemőknél kevesebb a gyomorpanasz, fültáji fertőzés, megfázás, és ételallergia, mint a tápszeres babáknál.

 

18. Sok-sok pénzt takaríthatsz meg, ha nem kell tápszert venned.

 

19. A szoptatás csökkenti a baba cukorbetegségre való esélyét.

 

20. A szoptatás csökkenti a mama inzulin szükségletét.

 

21. A tápszerrel etetett baba nagyobb valószínűséggel lesz allergiás.

 

22. Az anyatej csökkenti a veszélyét annak, hogy a baba asztmás legyen.

 

23. Az anyatej megvédi a babát a fertőző agyhártyagyulladástól.

 

24. Mivel a szoptatott babák a statisztika szerint egészségesebbek, mint tápszeres társaik, a szoptatós mamának kevesebbszer kell otthon maradnia a beteg gyermekkel.

 

25. A szoptatás egy természetes fogamzásgátló. Bár ez csak akkor igaz teljesen, ha csak szoptatod a babád és még nem tért vissza a menstruációd a szülés után. Az éjszakai szoptatás elnyújtja a menstruáció-mentes időszakot. De ha semmiképp nem akarsz megint terhes lenni, használj valami más fogamzásgátlót is, mert soha nem tudhatod, hogy mikor történik az első ovulációd, és egyszer azt veszed észre, hogy várandós vagy!

 

26. A szoptatás sokkal könnyebb, mint a tápszer használata. A szoptatás nagyon egyszerű - csak felemeled az inged és a baba "ráharap". Nem kell tápszer, cumisüveg és egyéb szükséges dolgokat vásárolni. Nem kell kevergetni, melegíteni, hűteni, mosogatni, kifőzni. Ha a baba veled, vagy a közeledben alszik, elfelejtheted a tápszerrel járó éjszakai rituálékat - egyszerűen magad mellé veszed.

(Én csak szoptatni akartam ugyan, mégis vettem cumisüveget, mert ha megyünk valahova, abban viszek lefejt tejet. Sőt, a biztonság kedvéért tartok itthon egy doboz tápszert is.)

 

27. Az anyatej ingyen van. A plusz kalóriák, amire a szoptatós mamának szüksége van, egy csekély többletkiadás. Szoptatós melltartó, hálóing (nem mindenki használ) kellhet és egy fejőgép, vagy pumpa. Ezek több gyereknél is használhatóak, úgyhogy megéri a befektetés. Akárhogyis nézzük, sokkal több pénzed megy el, ha a tápszert választod.

 

28. A tápszer még úgy is drága, ha az orvos írja fel.

 

29. Az anyatej mindig pont jó hőmérsékletű, így azonnal adhatsz belőle a bébinek, ha sír.

 

30. Az anyatej mindig a megfelelő arányban tartalmaz zsírt, szénhidrátot és fehérjét. A tápszert gyártó cégek folyamatosan változtatják az összetevők mennyiségét, hogy a legjobbat állítsák elő. Az anyatej összetétele azonban étkezésről étkezésre változik (sőt, egy étkezés alatt is) a baba igényeinek megfelelően.

 

31. Az anyatej természetes nyugtatóként szolgál. Ha a fáradt, nyűgös baba el nem is alszik, nagy valószínűséggel megnyugszik a mellen.

 

32. A szoptatás nyugtatólag hat a mamára is. A kismamák sokszor elalszanak szoptatás közben. Az alvás jó hatással van a tejtermelésre. Azonban a friss anyukáknak vigyázniuk kell, nehogy elejtsék a babát, mikor elszundítanak. Jó megoldás az ágyban fekve szoptatás. Ha dolgozik a mama, állítólag még egy kis fejés, vagy pumpálás is megnyugtató; eltereli a figyelmet a stresszel teli napról.

 

33. Az anyatej finomabb, mint a tápszer. Az anyatej kifejezetten édes és könnyű, a tápszer sűrű és általában íztelen. (Én megkóstoltam egy tápszert, és az íze szörnyű volt, a kutyaeledel szagára hasonlított!)

 

34. Tény, hogy a szoptatott gyerekek közül kevesebben halnak meg 3 éves korukig.

 

35. Valami csodálatosan édes illatuk van a szopizós kisbabáknak. Az az igazi babaillat. Próbáld ki, szeretni fogod!

 

36. A tápszeres baba pelenkája sokkal bántóbb szagú. Mielőtt eldöntöd, hogy nem akarsz szoptatni, tégy tisztába néhányszor egy tápszeres babát!

 

37. Az anyatej nagyon jó, természetes antibiotikum a sebekre.

 

38. Amíg szoptat egy mama, általában nem tér vissza a menstruációja, ezért kevesebbet kell betétre költeni. Ugyanígy, mivel az anyatej szinte teljesen felszívódik a baba testében, kevesebbszer kell pelenkát cserélni.

 

39. A szoptatás ideje alatt a mama védve van a vashiányos vérszegénységtől, mert nem csökkennek a vastartalékai minden hónapban a vérzéstől.

 

40. Nincsen szebb érzés annál, mint mikor látod a gyönyörű, kerek, féléves babádat és tudod, hogy az egyetlen táplálék, amit ez a boldog kis teremtmény kapott, az a te tested termelte anyatej volt.

 

És még sorolhatnám a végtelenségig, de már rég meggyőztelek, remélem...

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr451651319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.