Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

július 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Ételreceptek

Kegel gyakorlatok a medence izmainak megerősítésére

2010.04.18. 12:27 - M.Monica

Címkék: inkontinencia kegel gyakorlat

Annak érdekében, hogy elkerüljük a főleg idősebb korban fellépő bevizelési eseteket, meg kell  erősítenünk a medence izmainkat. Ezek az izmok tartják a húgyhólyagot, a beleket és a méhet. Ennek érdekében rendszeresen kell elvégeznünk a Kegel gyakorlatokat, amik egyszerű medence erősítő gyakorlatok.

Első lépés:

A megfelelő izmok megtalálása.
A kegel gyakorlatok elkezdése előtt meg kell találnunk azokat a megfelelő izmokat, amiket őssze kell húzni vagyis megerősíteni. Ezt a következőképpen tehetjük meg.
- Elősször is üljünk le.
- Húzzuk össze azokat az izmokat amelyeket arra használunk, hogy megállítsuk a vizelést vagy székelést.
- Ha nőről van szó, akkor tegyük a ujjunkat a hüvelybe amikor összeszorítjuk az izmokat. Ha szorítást érzünk az ujjaink körül, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő izmokat használjuk.(Férfi esetében, ha a hímvessző kissé összehúzódik a test felé, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő izmokat használjuk.)

Második lépés:

A Kegel  tornagyakorlatok elvégzése.
Most hogy már tudjuk melyik izmokat kell összeszorítani, elkezdhetjük a Kegel gyakorlatokat.
- Álljunk, üljünk vagy feküdjünk le úgy, hogy a térdeinket kissé széttartjuk.
- Szorítsuk össze a medence izmainkat (azokat amelyeket előbb megtanultunk megtalálni), mintha próbálnánk visszatartani a vizeletet, vagy a szeleket.
- Tartsuk ezt a szorítást körülbelül 5 másodpercig.
- Ezután lazítsuk el az izmokat körülbelül 5 másodpercig.
- Minden egyes szorítást és lazítást egy ismétlési ciklusnak nevezünk.
- Próbáljuk feldolgolgozni magunkat 4 vagy 5 tornázásra naponta, aminek mindegyike 10-15 ismétlési ciklusból ál.

Harmadik lépés:

A Kegel gyakorlatok beépítése a napi életünkbe.
Először nagyon nehéznek tűnik majd megtalálni a megfelelő időt a gyakorlatok elvégzésére, de ez ne szomorítson el minket. Mint bármilyen új dologhoz, ehhez is hozzá kell szoknunk. Sok ember reggel és este végzi el őket. Miután ehhez hozzászoktunk, megpróbálhatunk hozzáadni napközbeni gyakorlatokat is. Tehetjük ezt például miközben az asztlnál dolgozunk, vasalunk vagy TV-t nézünk, stb... Ezek a minigyakorlatok állhatnak a medence izmaink 10-szeres megfeszítéséből és lazításából.

Emlékezzünk arra, hogy ha minél gyakrabban végezzük el a Kegel gyakorlatokat, annál erősebbek lesznek a medence izmaink. Rendszeresen végezzük el a Kegel gyakorlatokat és próbáljunk néhányat hozzáadni, ha lehetséges. Ezek a gyakorlatokkal egyébként nem csak az inkontinencia ellen jók,hanem szexuális életünk javítására is.Ezek a gyakorlatok növelik hüvelyünk vérbőségét,sőt végezzük szeretkezés közben is a gyakorlatokat,hüvelyünkkel mintha megmarkolnánk a péniszt,ez mind a férfi,mind pedig a nő számára különleges élmény...   
 

Testvérek közötti féltékenység

2010.04.02. 16:18 - M.Monica

Nem sok időm volt mostanában,a gyerekek minden percemet igénybe veszik.Még az alvásciklusuk is eltérő,ezért mire a nagyobbik is elfárad és elalszik és végre lenne egy kis időm,hogy kifújjam magam,felébred a másik.A "zöldszemű szörny" is felütötte fejét,a nagyobbik egyre jobban félti saját játékait a kicsitől,illetve folyamatosan magára kívánja vonni a figyelmünket,akár úgy is,hogy rossz fát tesz a tűzre.Ejtsünk most néhány szót a testvérféltékenységről.Ez a fajta magatartás teljesen természetes jelenség, nekünk szülőknek mégis rengeteg problémát okoz.
Elsőszülött gyermekünk sokszor már a kicsi megszületése előtt agresszívebb, dacosabb lesz,hirtelen, minden ok nélkül hisztizik, dühkitörései vannak,dobálja játékait. Miért? Mert úgy érzi, hogy "kezdi elveszíteni szülei szeretetét".Úgy érzi ővele kevésbé foglalkoznak,nem ő álll a figyelem középpontjában.
A gyermeken tehát eluralkodik a félelem, hogy ővele már senki nem törődik, őt már talán nem is szeretik az anyuék, és emiatt dühös lesz a kistestvérre, a szülőkre, az egész világra, ezért hisztizik, szófogadatlan, üt-vág, tombol.
Mit tehetünk ez ellen a viselkedés ellen?
1. Próbáljuk átérezni gyermekünk helyzetét, és igyekezzünk megkönnyíteni számára a kistestvér elfogadását azáltal, hogy nem csak a kis jövevényről beszélünk, és nem figyelmeztetjük előre, hogy: "Nagyon kell majd rá vigyázni! Nem szabad hozzányúlni! Nagyon csöndben kell majd lenni körülötte! Szeretni kell ám a kistestvért!", stb.
Ha megszületik a baba, akkor úgyis mindent megbeszélünk majd a nagyobbal, de azt is mindenképpen szeretettel, türelemmel, és segítségkérően, hogy érezze,  partnerek vagyunk, sőt nagyon büszkék vagyunk rá, hogy majd bizonyos dolgokban segíteni is tud nekünk.
Tehát beszélgethetünk vele a kicsi érkezéséről, de nem kell ezután mindennek arról szólnia.
2. Járjunk a nagyobb kedvében legalább addig, míg meg nem érkezik a pici, hiszen utána úgyis sok mindenről le kell mondania. Szervezzünk olyan programokat, amelyek őt érdeklik, és amelyekre a kistesóval még jó ideig nem jutnánk el.
3. Készítsük föl arra, hogy néhány napig anya bent lesz a kórházban, és addig apa vagy a nagyszülők lesznek vele, de ha már anya és a kicsi hazajönnek, akkor újra együtt lesz a család. Beszéljünk arról is, hogy miért kell a kórházba menni, sőt esti mese gyanánt is mondhatunk hasonló témájú történetet a szülés előtti időszakban. A történet lényege azonban az legyen, hogy az anyukának nagyon hiányzott a nagyobbik gyermeke odabent a kórházban is, és rendkívül boldog volt, amikor újra együtt lehettek!
4. A kicsi megszületése után ügyeljünk arra, hogy a nagyot soha ne tiltsuk ki a szobából, ne ripakodjunk rá, ha valamivel hangoskodik, hanem szeretettel, kedvesen beszéljük meg vele, hogy az adott viselkedés miért okoz gondot. Amíg a picurit szoptatjuk, addig ő is ott lehet, együtt verset mondhatunk, énekelhetünk, ill. anya másik oldalához ő is odabújhat. Így nem érzi magát kirekesztettnek, elhanyagoltnak. Feladatot is kaphat, például mindig ő hozhatja oda a textilpelust a büfiztetéshez.
5. Ha rokonok/ismerősök érkeznek babalátogatóba, akkor a nagyobbik gyermeknek is hozhatnak ajándékba valami apróságot, hozzá menjenek oda, őt csodálják meg először, vagy hallgassák meg milyen új verset tanult az óvodában, stb., mert ez a kicsinek semmilyen problémát nem okoz, ám nagymértékben hozzájárul a nagy lelki békéjéhez. Fordított esetben azonban elsőszülöttünk nagyon elhanyagoltnak és szomorúnak érezheti magát, melynek következménye az lesz, hogy rosszalkodással, durvasággal próbálja kivívni figyelmünket.
6. Az első időszakban a kicsi még sokat alszik, így jut időnk arra, hogy a nagyobbal is nyugodt körülmények között játszhassunk. Nagyon fontos, ne hanyagoljuk el! Szervezzünk kettesben olyan programokat (amikor a kicsi alszik, és a nagyi vagy az apu tud rá vigyázni), amelyek az ő életkori igényeinek megfelelőek, élményteliek, vidámak, mert ezek mindkettőnket feltöltenek.
7. A régi megszokott szertartásokat tartsuk meg! Ha eddig minden este az anyu mesélt, akkor ennek ezután is így kell lennie. Az esti összebújás egyébként is nagyon fontos, ebben a megnyugtató együttlétben könnyebben megnyílnak a gyerekek, elmesélik mitől félnek, mi bántja őket.
8. Fokozzuk a testi kontaktust igénylő játékokat! Csiklandozós, gyömöszölős, ölbe vevős játékokra ekkor fokozottan szüksége van elsőszülöttünknek, hiszen azt látja, hogy a kicsit is gyakran felvesszük, dajkáljuk, s ez neki is jár.
9. Ne lepődjünk meg, ha a nagyobb is újra bepisil, bekakil, esetleg hisztisebb lesz. Az új változások gyakran eredményezik, hogy a gyermek egy átmeneti ideig visszaesik egy korábban már elhagyott fejlődési szintre. Ilyenkor el kell fogadni őt így is, legyünk türelmesek és megértőek, a szidás csak ront a helyzeten. Azt is vegyük figyelembe, hogy a nagyobb azt látja, hogy a kicsinek is szabad bekakilni, bepisilni, sírni, ordítani, és őt senki nem szidja meg emiatt, hanem még dajkálják is. Természetes, hogy ő is megpróbálja ilyen módon megszerezni az anyu figyelmét, törődését. Ha szeretettel, türelemmel vagyunk iránta, akkor ezek a tünetek pár héten belül rendeződnek.
10. Gyakran előfordul, hogy a testvérféltékenységnek a 8-10. hónapig semmi jelét nem tapasztaljuk. Ekkor azonban a kistesó is elkezd közlekedni a lakásban, egyre aktívabb, rengeteg törődést, odafigyelést igényel már csak azért is, mert ha két percig nem nézünk rá, akkor szétszedi a lakást. Nagyobbik gyermekünk esetleg csak ekkor kezdi "betolakodónak, idegesítőnek" érezni a kicsit, aki folyton láb alatt van, szétrombolja az építményeit, széttépi, összefirkálja a rajzait, könyveit, stb. Természetes, hogy nagyobbik gyermekünk dühös, és olykor látni sem akarja a kis rombolót. Ezeket az érzéseit is el kell fogadnunk, és törekednünk kell arra, hogy az ő érdekeit is megvédjük a kicsivel szemben, tehát érdemes megbeszélni, hogy mikor mehet be a kicsi a nagyobb szobájába és mikor nem, melyik játékokat vagy könyveket kell olyan magasságba menekíteni, hogy a kicsi ne tehessen bennük kárt.
11. Ha a nagyobb megüti a kicsit, az természetesen nem elfogadható módja a nemtetszés kifejezésének. Gondoljunk arra, hogy mi magunk, modellként szolgálunk gyermekeink számára, tehát ha nagyobbik gyermekünk kezére, fenekére gyakran rácsapunk, abból nem azt fogja megtanulni, hogy ezt vagy azt a dolgot nem szabad csinálni, hanem azt, hogy ha anyunak vagy apunak valami nem tetszik, akkor üt, tehát ha nekem sem tetszik valami, akkor én is ütök - gondolhatja ő, és így adott esetben megüti a kistesót. Fontos, hogy azt lássa a gyermek, hogy a düh és harag is elfogadható emberi érzelmek, de kiélésüknek egyéb módja is létezik, mint a másoknak való fájdalom okozása. (Pl. ha valaki dühös, akkor vonuljon félre, és várja meg, míg lehiggad, és tud szépen, nyugodtan együtt lenni a többiekkel.)
12. Ne mindig a nagyobbat szidjuk le! A kicsik ugyanis hamar rájönnek, hogy ha ők sírnak, akkor az anyu azonnal ugrik, és máris a nagyobbat szidja. Ezt jól ki is tudják használni, és ha nem tetszik nekik valami (nem kapják meg az értékes könyvet vagy nem rombolhatják szét az új építményt), akkor egyből ordítanak, mint akit nyúznak, mi pedig berontunk, és egyből nekiesünk a nagyobbiknak. Érdemes előbb megkérdezni, hogy mi is történt valójában. Nagyobbik gyerekünk ugyanis gyakran kerülhet az ártatlanul megbüntetett gyermek helyzetébe, ami nagymértékben rontja a kettőnk közti érzelmi kapcsolatot.

A testvérféltékenység tehát teljesen természetes, minden családban előbb-utóbb előforduló jelenség, de ezzel együtt is lehet nagyon jó és szoros érzelmi kapcsolat a testvérek között. Talán Önök is emlékeznek, hogy olykor a pokolba kívánták a testvérüket, máskor pedig óvták-vigyázták, izgultak érte, vagy nagyon hiányolták. Így éreznek gyermekeink is.

Mit vigyünk szüléskor a kórházba?

2010.02.28. 20:14 - M.Monica

Címkék: mit vigyünk szüléskor a kórházba

A szülés várható időpontja előtt már legalább 3-4 héttel pakoljuk össze egy táskába azokat a dolgokat, amelyekre feltétlenül szükségünk lesz a kórházi tartózkodásunk alatt. Tegyük a táskát olyan helyre, ahol könnyen fel tudjuk kapni, ha ,,itt az idő".


Iratok listája:                                                                                                    - személyi igazolvány - TAJ-kártya, - Kismamakönyv - Leletek, esetleges zárójelentések - (1 hónapnál nem régebbi) házassági anyakönyvi kivonat - Apasági nyilatkozat azoknál, akik élettársi viszonyban élnek - Elvált vagy különélő szülők esetében az anyakönyvi hivatal ad személyre szóló felvilágosítást.

Szülőszobai lista:
- Ivólé, szénsavmentes ásványvíz, tea
- Szendvics, keksz
- Szőlőcukor, citrom a vajúdás közben

Kórházi lista:
- Két pár papucs - Az egyik zuhanyozni (műanyagból), a másik járkálni (legyen állítható, és ne csússzon a talpa)(Apás szülés esetén a párunknak is 1 pár papucs.)
- Köntös
- Meleg zoknik
- 2 nagyobb törülköző + 1 kicsi a szülőszobára  - A zuhanyzáshoz használt törölköző legyen sötét színű
- 2-3 mély gombolású, úgynevezett szoptatós hálóing (nem minden kórházban engedélyezik a saját hálóing, pizsama használatát!)
- Egészségügyi betét - Az éjszakára való változatot vásároljuk. Még jobb nedvszívó az inkontinencia-betét (gyógyszertárban, gyógyászati segédeszközök boltjában kapható), vagy a pelenkabetét. A betét rögzítésére nagyon jó megoldás a gyógyszertárakban,DM-ben kapható eldobható hálós bugyi (Tenafix néven).
- Szoptatós melltartó
- Melltartóbetét vagy tejgyűjtőkagyló
- Mobiltelefon (és töltő!!), vagy telefonkártya, aprópénz
- Kismama könyv, újság, amiben tanácsok és ötletek vannak a gyermekágyas időszakra vonatkozóan
- Nagyon puha WC-papír - A gátseb miatt fontos, hogy tényleg puha legyen. Jó lehet még az intim törlőkendő is.
- Papír WC-ülőke
- Tusfürdő, fogkefe, fogkrém, hajkefe, testápoló
- Alsónemű - Ha textil fehérneműt viszünk, akkor legyen sötét színű, de legjobb az eldobható változat
- 2-3 textilpelenka büfiztetéshez és a baba feje alá
- Szalvéta, evőeszköz, pohár, konyharuha.
- popsitörlő, popsikenőcs,eldobható pelenka(newborn)
- Fényképezőgép - az újszülött legelső napjainak megörökítésére
- Betadine oldat,a gát kezelésére.
- Aranyér kenőcs
  Ha lehetőségünk van rá,babás szobát kérjünk.

Gyereksírás

2010.02.26. 17:03 - M.Monica

Címkék: gyereksírás

Szerző: József Attila

 

Anyám melle tárula feléd, -
erős valék mint az anyatej
s ajkad közül sírva folyok el,
édes fogad elejté csecsét.

Mért nem ikertestvérem levél?
Összebujnánk télen melegen
s aranymoszatokkal fejeden
kádacskámban velem fürdenél.

Láttam én, míg száradt künn az ing:
tátott szájjal büszkén szendereg,
együtemre ringva két gyerek
s halkan járnak vad szomszédaink.

Óh, magamban vénít az idő!
Hanyatt esett bogár búja ráz,
kezem-lábam ríva hadonász,
mint viharban ezer rózsatő.
(1928.június)         

 

Szülés videók

2010.02.23. 16:27 - M.Monica

Az alábbi weboldalon,különböző szülésről készült videófelvételeket tekinthetünk meg.                          Figyelem!Csak 16 éven felűlieknek! http://szulesvideok.info/         

Az egészséges táplálkozás

2010.02.17. 15:55 - M.Monica

Címkék: táplálkozás egészség

Az egészséges táplálkozás kialakítása
A mai rohanó világban az étkezésünk is gyorssá vált. A gyorséttermek, gyorsbüfék, menük mind arra csábítanak, hogy hamar teletömjük a bendonket, és már szaladjunk is tovább. Pedig ennek nem így kellene lennie.


Az egészségés, nyugodt étkezést igényli a szervezetünk. Ha rohanunk, falunk, tömünk, akkor elobb-utóbb emésztési és táplálkozási zavarok léphetnek fel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az egészséges táplálkozást már kisgyermekkorban el kezdjük kialakítani.

Eleinte az anya és baba kapcsolat a meghatározó. Anya adja a táplálékot. Az anya jelenti a társas kapcsolatokat, a megnyugvást, a boldogságot és még sok minden mást. Ezért a szoptatásnak nagyon fontos szerepe van. De a tápszeres kisbabák is megkaphatják ezt a közelséget, ezt az örömforrást. Igyekezzen az anyuka minden esetben olyan közel emelni a babát magához, amennyire csak lehet. A szoptatás, a baba etetése elengedhetetlen fizikai kontaktust is ad a gyermekne, éppen ezért nyugodt körülmények között történjen. A baba és anya ilyenkor teljesen egymásra hangolódik, és a simogatáson és szemkontaktuson keresztül egy beszéd nélküli kommunikációt folytatnak egymással.


Mit egyen a baba?

Ahogy no a baba az anyatejen kívül már más táplálékra is szüksége lesz. 4-5 hónaposan sárgarépát, burgonyát, almát, banánt tehetünk elé, de már az összeturmixolt csirkehússal is meg lehet kóstoltatni. Ha azonban ellenkezik, akkor ne eroltessük neki az ételt. Próbáljuk meg pár nap múlva megint.


6-8 hónapos kora körül már a fent említett gyümölcsök mellett megkínálhatjuk karfiollal, spenóttal, brokkolival, karalábéval, cukkinivel. Jó, ha a baba már ekkor a konyhában lesegeti, hogy anya mit csinál az étellel. Közben lehet énekelgetni, beszélgetni a kicsivel, így senki nem unatkozik.


Egy 9-10 hónapos baba a kanalat már ügyesen tudja fogni. Hadd próbákozzon az evéssel egymaga is. Bátorítsuk, beszélgessünk vele, nehogy elkeseredjen egy-egy sikertelen próbálkozás után.
Tegyünk a tányérjára minél színesebb ételeket, amik felkeltik az érdeklodését: sárgarépareszeléket, kiwi karikákat. Ha nincs a családban tejallergia, akkor túrót gombocókká formálva. Ezek könnyen megfogható és finom ennivalók. Különféle ízekkel ismertessük meg gyermekünket. Hadd tapasztalja meg, hogy a savanyu, sós, édes ízeket. Minél változatosabb ételeket eszik, annál szívesebben fog az evésnek kezdeni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig extrém ízek kerüljenek a tányérra. Kenyér, lekvár, paradicsom, joghurt kerülhet már elé.


10 hónapos kor után pedig nem is nagyon kell a gyermeknek külön fozocskézni. Nem kell nagy dolgokra gondolni a fozéssel kapcsolatban. Ügyeljünk azonban, hogy az étel ne legyen túl sós vagy fuszeres. Egyszeru, könnyen elkészítheto ételeket válasszunk. A kisbabánk addig a hordozóban ülve szemlélheti a konyhában történteket.


Ettol az idoszaktól kezdve tehát még fontosabbá válik, hogy mi kerül a család asztalára. Aki egészséges gyermeket szeretne nevelni, az odafigyel az étkezésére, étkeztetésére.A fehérjék, a szénhidrátok, az ásványi anyagok, a vitaminok mind-mind szükségesek a gyermekünk egészséges fejlodéséhez.


A gyerekek és a felnottek közötti táplálkozásban többnyire csak az adagok nagyságában van különbség, nem pedig az összetételében. Igyekezzünk jó minoségu élelmiszereket vásárolni, és úgy állítsuk össze a család étrendjét, hogy lehetoleg 2/3 része növényi eredetu legyen. A gyerekek étrendjében speciálisan legyen minden nap tej vagy valamilyen tejtermék.


Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlenül fontosak az alábbi élelmiszerek:
- Zöldségfélék, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék, melyek az egészséges növekedés alapjait képezik.
- Tej és tejtermékek, amelyek kálciumtartalma a csontfejlodéshez szükséges.
- Tengeri hal, ha lehet, heti egy alkalommal, mely magas jód- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Emellett kituno fehérjeforrás is.
- Kevés hús, kolbász- és szalámifélék, tojás. Az izomzat fejlodésében fontos szerepük van, de étrendünkben ne legyen a középpontban.


Koleszterin


A koleszterin egy része a táplálékon keresztül jut be a szervezetbe, de a szervezet maga is eloállítja. Fontos szerepe van a sejthártyák felépítésében, és bizonyos hormonok eloanyagát képezik. A felesleges koleszterin azonban az érfalakon rakódik le, és érszukületet, érelmeszesedést okozhat.


Hogy ez ne történjen meg, fogyasszunk minél több rostot. Ezek a friss és aszalt gyümölcsökben, a zöldségfélékben, a hüvelyesekben (bab, borsó, lencse), az olajos magvakban (dió, mogyoró) és a teljes kiörlésu gabonaipari termékekben nagy mennyiségben található. A rostoknak nagyon jó hatása van a szervezetre. Védenek az elhízás ellen, serkentik a bélmuködést. Segítenek a cukorbetegség kezelésében, és csökkentik az epeko kialakulását.

A telítetlen zsírsavak (növényi olajok) és a tengeri halak csökkentik a vér koleszterintszintjét. Próbáljunk gyermekeinknek minél többször halféleségeket adni akár párolt vagy sütött formában.

Magyaroszágon túlzottan sósan táplálkozunk. A férfiak négyszer, a nok háromszor annyi sót fogyasztanak, mint amennyi a szervezet számára szükséges lenne. Az ajánlott napi mennyiség 5g. Ehelyett az élelmiszerek zöme túlsózott. A kenyérnek, a konzerveknek magas a sótartalma. Ha ilyeneket fogyasztunk, akkor utána a szomjúságérzetünk is megno. A fiatalok nagy része ezért iszik sokszor cukros üdítoitalokat.


Pedig az élelmiszerek túlzott sózása csak egy rossz szokás. Megelozheto lenne, ha a felnottek nem szoktatnák rá gyermekeiket a sós ízre. A magas vérnyomás kialakulásának egyik fo okozója a túlzott sófogyasztás, éppen ezért igyekezzük elkerülni ezt.Az étkezés, az asztalhoz készülodés nyugodt körülmények között zajljon. A reggelit, ebédet és vacsorát is együtt készíthetjük el a gyerekekkel. A késhasználatot is gyakorolhatják. Engedjük, hadd ismerkedjen vele. Ne túl éles kézt adjunk a kezébe, és álljunk mellette, hogy szemmel követhessük mozgását, nehogy megvágja magát. Ha sikeresen felvágta a gyümölcsöt, sajtot vagy zöldséget, dícsérjük meg. Hadd érezze, hogy o is részese az ennivaló elkészítésében.


A terítést már óvodás korban szinte egyedül tudják végezni. Itt gyakorolhatják a bal és jobb kéz használatát. A tányér melyik oldalára kerül a villa, a kés és a kanál. Lesz leves? Ahhoz, milyen evoeszköz kell? Stb.


Étkezéskor kívánjunk jó étvágyat egymásnak, így örömmel lát neki a család a közös evésnek. Kényelmesen üljön a gyermek is az asztalnál.Ha túl alacsony lenne neki a szék, ülopárnákkal feljebb emelhetjük az üléspozíciót. Legyen mindenkinek szalvéta vagy kéztörlo a kezénél. Ha szájat vagy kezet kell törölni, a kisgyermek is önállóan meg tudja ezt tenni.


Nagyon praktikusak a tányéralátétek. Ne kelljen a gyermeknek attól félnie, hgy összekeni a asztalterítot. Ha nekünk szüloknek nem ízlik valami, ne adjunk hangot neki, mert a gyerek is hamarosan csatlakozni fog. Néha már kóstolás nélkül is visszautasítja az ételt. Ezért fontos, hogy semmilyen kifejezéssel ne adjunk gyermekünk tudtára, hogy valamit nem szeretünk. Ezért igyekezzünk olyan ételt készíteni, ami mindenkinek ízlik. A hét elején tervezzük meg az étrendet. Így idot spórolunk meg magunknak. Jobban át tudjuk gondolni, hogy ki mit szeret, és így mindenki örömét leli az étkezésekben.


5-6 éves kor körül a gyermek étkezése körül adódhatnak problémák. Olyan ételeket utasít el, amik a fejlodéséhez nagyon fontosak lennének.
Ilyenkor beszéljük meg vele, hogy mit enne szívesen. Néha adjunk engedményeket, de ne mindig a gyerek kérése legyen mérvadó. Tiltással, indulatokkal nem fogunk elorébb jutni, a gyermek csak dacosabbá válik.


Ha a gyerek kiskorában hozzászokik a rendszeres táplálkozáshoz, ha étrendjében rendszeresen szerepel zöldség, tejtermék, gyümölcs, teljes kiorlésu magvakból készült étel, húsok, stb. és ezeket rendszeresen folyasztja a család, valószínu, hogy gyermekünk felnottként is ugyanígy igényli a változatos táplálkozást, és tapasztalását gyermekének is továbbadja majd. Errol ne feledkezzünk meg, és jó példával járjunk elol, hogy minél egészségesebb felnott váljék gyermekünkbol.Forrás:www.kismanok.hu
A cikket írta: Tolnai Kata

Szobatistaság-Bilire,WC-re szoktatás

2010.02.01. 15:41 - M.Monica

Címkék: wc szobatisztaság bili

A személyiségfejlodés külön kitér erre az idoszakra, nem véletlenül. A túl korai vagy a túl késoi bilire szoktatás ugyanúgy ártalmas lehet gyermekünk számára. Tehát eloször is meg kell várni, észre kell venni, hogy mikor érkezett el a megfelelo ido. Ez általában 18-24 hónapos kor körül fog jelentkezni, de a gyerek életkora mellett még számos más tényezo is jelzi a szobatisztaságra való szoktatás megkezdését. Az anyagcsere szabályozás egyike a társadalmi szabályok elsajátításának, a társadalomba való beilleszkedésnek. A hólyag és a végbél záróizaminak befolyásolása egy akaratlagos, de spontán muködés is. Akkor lesz sikeres, ha a gyerek kontrollálni tudja az akaratlan muködést.

A pelenka elhagyásához a gyerek aktív közremuködése szükséges. A gyermeket nem vezeti semmi belso kényszer, hogy visszatartsa szükségleteit. Természeti népeknél ez a szabályozás zökkenomentesen zajlik le. Az ugandai anyák például érzik a testükön, hogy gyermekük mikor akar üríteni. Ilyenkor leveszik a hátukról, és a két térdük közé a föld fölé tartják a gyermeküket. 2 éves koruk körül pedig már a társaikat követve végzik el a szükségleteiket.

A gyermek számára a szükségleteinek a szabályozása egyaránt jelent szellemi és értelmi feladatot is. Az elso, és talán legfontosabb szabály, amit a szobatisztaságra való szoktatás során illik betartanunk, hogy a gyermek értelmi fejlettségének megfelelo fokon kell lenni, hogy megértse mit kívánnak tole a szülei.

A másik, hogy a testi fejlettségben is olyan szinten kell lennie, hogy a biztonságos ülés mellett, már biztonságos helyváltoztatásra is képes legyen. Például, ha már fel szeretne állni a bilirol, ezt megtehesse egyedül. Emellett még a záróizmainak akaratlagos szabályozására is képesnek kell lennie. Amíg ez nem történik meg, addig csupán feltételes reflex alakítható ki a WC-re vagy bilire ültetéskor, de tudatos szabályozás nem. A harmadik, nem elhanyagolható feltétel, hogy jó érzelmi kapcsolata legyen azzal a személlyel, aki a szobatisztaság szabályait közvetíti felé. El kell higyje neki e szabály fontosságát, és hogy ez is egyike azoknak a normáknak, amiket eddig már megtanult.

A WC és bili használat természtes helyzet legyen. Ne büntessük vagy jutalmazzuk érte a gyermeket. Egyszeru,bili01.jpg világos szavakkal adjuk tudtára, hogy mit várunk tole. Ha sikeresen elvégezte a szükségleteit, dícsérjük meg, de ne vigyük túlzásba. Ha pedig „baleset” történik, ne szidjuk meg érte, hanem magyarázzuk el ismételten, nyugodt hangnemben, hogy mit is szeretnénk ezzel elérni.

Az utánzásnak is nagy szerepe van a szobatisztaság kialakulásában. 1,5-2 éves kor körül jut el a kisgyermek arra a fejlettségi szintre, hogy másokat utánozzon. Mások viselkedését, kinyilatkoztatásait pár óra vagy néhány nap múltán megismétli. Emellett az önállósága is egyre fejlodik, minél inkább maga szeretne cselekedni. Úgy szeretne bizonyos dolgokat csinálni, ahogy azt a környezetében éloktol látja. Ebben segíthetünk neki azzal, hogy beengedjük velünk együtt a WC-be, hogy lássa, mi történik ott. Tarsunk a WC mellett bilit és/vagy WC szukítot a számára. Hadd döntse el o, hogy melyiket szeretné használni. Pelenkázáskor mindig meséljük el a gyermekünknek, hogy miért jobb, ha nem használ pelenkát, miért nincs a nagyoknak sem.

A nyár ideális a pelenka elhagyására. Vegyük le róla a szabadban amikor csak tehetjük. Hadd érezze, hogy mennyivel kényelmesebb így. Az is megtapasztalja, ahogy a pisi esetleg végigcsurog a lábán. Magyarázzuk el neki, hogy ez a természetes, de hogy ezt elkerülje, monjuk el neki, hogy milyen testhelyzetet kel felvennie, ha pisilni szeretne. Ezek után már maga is gyakorolhatja. Játékos lehetoségeket is kínál az udvar, a természet. Pl lepisilheti egy fát, vagy virágot. És végül pár tanács, amivel megkönnyíthetjük a kicsik dolgát a szobatisztaságra való eljutásig:

    *
      Menjen el szülo és gyerek együtt bilit vásárolni. Hadd válasszon o egyet, ami tetszik neki. Olyan bili is kapható, amit együtt lehet kidekorálni. Ezzel is oldottabban indulhat neki a pelenkáról való leszokásnak.
    *
      Ha a WC-t részesíti a kisgyermek elonyben, akkor kapjon egy szukítot, illetve egy kis fellépot. Így önállóan végezheti el a dolgát. Arra figyeljünk azonban, hogy ne játéknak tekintse, mert nagy a csúszás, leesés veszélye. A WC körül pedig amúgy is sok vegyi anyag lehet, tehát erre is figyelnünk kell.
    *
      Vásároljunk a gyermekünkkel együtt szép bugyikat. Nagy választékban kaphatók szép kislány és fiúbugyik is különféle mintázattal. Kedvenc mesehos, virágminta, állatfigura stb. mindegy, a lényeg, hogy jól érezze magát benne, szívesen használja.
    *
      Ne adjunk rá szoros és kantáros nadrágot vagy szoknyát. Eleinte többször fog segítséget kérni, de egyre önállóbb lesz, és igényelni fogja, hogy o öltözhessen. Ebben segíthetünk neki azzal, ha könnyen leveheto ruhadarabokat adunk rá.

Egy dolgot tartsunk a szemünk elott mindig: a gyerek szükségleteit. Ne gondoljunk soha arra, hogy a szomszéd kisgyerek, aki mondjuk 2 hónappal fiatalabb, már szobatiszta, a miénk pedig még mindig pelenkát használ. Van, aki egy-két hét alatt, van, aki 2-3 hónap alatt jut el a szobatisztaságig. A lényeg az, hogy ne a versenyszellem vezesse a szüloket, hanem a gyerek egyéni fejlettsége legyen a mérvadó. Elofodulhatnak visszaesések is, pl. amikor a kisgyerek beteg, kimerült, vagy valamilyen nagyobb trauma éri. Ilyen esetekben semmiképpen ne tegyünk neki szemrehányást, hisz épp elég kényelmetlenül érzi magát enélkül is. Az azonban biztos, hogy minden kisgyerek eljut odáig, hogy szobatisztává váljon. A 3. életév végére a legtöbb gyerek pedig már az ágytisztaságot is megtanulja.
                                                                                                                              Forrás:www.kismanok.hu
A cikket írta: Tolnai Kata, óvodapedagógus


 

Babasírás dekóder

2010.01.15. 12:23 - M.Monica

Címkék: babasírás babasírás dekóder

Bababőgés-tolmácsgépet fejlesztett ki egy spanyol villamosmérnök. A készülék húsz másodpercen belül tudatja az aggódó szülőkkel, hogy csemetéjük azért üvölt, mert éhes, fáradt, ideges, kényelmetlen neki a póz, esetleg unatkozik.

A Why Cry (Miért bömböl?) nevű termék már a hónap vége felé kapható lesz Spanyolországban a gyógyszertárakban. Ára 95 euró. A feltaláló, Pedro Monagas a saját fián kezdte tanulmányozni a bababőgések fajtáit, majd pedig száz további csecsemőn folytatta a tipologizálást.

Végül sikerült öt alapbömbölést elkülönítenie, amelyeket zajérzékeny készüléke is meg tud különböztetni egymástól. A katalán feltaláló azt tervezi, hogy a készülék árusításából befolyt hasznot - ha lesz - teljes mértékben csecsemők megsegítésére fordítja. Monagas egyébként már dolgozik a bababőgés-detektor továbbfejlesztett változatán.                                                                                                             

Hogyan fejlődik a magzat?

2010.01.08. 11:34 - M.Monica

Címkék: első trimeszter második trimeszter harmadik trimeszter a magzat fejlődése

Az első trimeszter

 

A fejlődés legfontosabb időszaka. Az első hónap végére, körülbelül 2 héttel azután, hogy a menstruáció elmaradását észleltük, az embrió hozzávetőleg 12 mm hosszú. Már jól felismerhető a feje, agykezdeménye és aprócska végtagbimbói vannak. A 4. hét vége felé a szív elkezd lüktetni. Ezt még néhány hétig az ultrahangvizsgálat nem tudja kimutatni. A második hónap vége felé az embrió kb. 36 mm hosszú. Bár még további fejlődés szükséges, az életfontosságú szervek részben már kifejlődtek, a szervrendszerek: emésztő-, légző- és húgyúti szervrendszer kezdeménye már kialakult. Az ujjak, lábujjak kezdeményei jól elkülöníthetők. A szemhéjak kialakultak, de még nem nyíltak ki. A harmadik hónap vége felé az embrió magzattá fejlődik, és 90 mm hosszúra nő. A vesék elkezdenek vizeletet kiválasztani. Puha körmök formálódnak a kéz- és lábujjakon, és az állcsontokban megjelenik a húsz tejfog kezdeménye. A nemi szervek kifejlődtek, jóllehet az ultrahangképen még nem láthatók. Nem érezhető, de sokat mozog, forgolódik, nyújtózkodik, hajlítgatja az ujjait. Mivel hangszalagjai kifejlődtek, a baba néha, csendben sír. Agya kifejlődött, érezhet fájdalmat.

 

A harmadik hónap végére a magzat a fejlődés jelentős mérföldkövét éri el. Valamennyi szerv és szervrendszer kialakult. Ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb a veszélye annak, hogy külső behatások veleszületett rendellenességre vezessenek.

 

A terhesség elején sok kismama fáradt, hányingerrel küzd. Egyeseknek elég, ha ilyenkor egy kis kekszet rágcsálnak, mások felkelni sem tudnak, olyan gyengék. Az orvos javaslatára a rosszullétek ellen vitaminok szedhetők. Mindenképpen jó, ha gyakrabban és kevesebbet eszik a várandós nő. A hangulatingadozással is meg kell küzdeni. Elég egy megható reklámfilm, hogy potyogjanak a könnyek. Engedjük szabadjára érzelmeinket! Ne maradjon bent feszültség csak amiatt, hogy mit szólnak mások! Az érzelmi változásokért a hormonok felelősek, de azt is be kell ismernünk, nehéz felfogni, hogy gyermeket várunk, és éppen a hasunkban hordozzuk. A test elkezd változni, vastagodik a derék, a mell is megnagyobbodhat. Talán az intenzív sportolást nem kívánja a leendő anya, de fontos, hogy mozogjon, friss levegőn legyen a rosszullétek ellenére is. Séta, úszás mindenképpen megengedett, de az orvossal mindenféle sportolási lehetőséget meg kellene beszélni, hiszen nem érdemes kockáztatni. A terhesség alatt a fogíny érzékenyebb lehet, könnyen begyulladhat, a fogorvost gyakrabban keressük fel és ügyeljünk a helyes és gyakori fogmosásra. A lazább ruhák kényelmesebbek már talán, de sokan simán beleférnek még a régi ruháikba. A rosszullétek a trimeszter végére talán kezdenek elmúlni, ez megkönnyebbülést hoz, azoknak, akik nagyon szenvedtek. A testsúly fokozatosan gyarapszik, érdemes helyesen a táplálkozni, nemcsak az elhízás veszélye miatt, hanem a baba fejlődése érdekében is. És ne feledjük! Nemcsak a táplálék gyarapítja a babát, hanem az érzéseink, szeretetünk is.

 

 

 

 

 

A második trimeszter

 

A magzat növekszik, súlya fokozatosan gyarapodik, míg a 6. hónap végére kb. 30 cm testhosszt és ezer grammnyi súlyt ér el. Szervei fokozatosan érettebbé válnak, ízületei hajlékonyabbak lesznek, majd erősödnek, és egyre aktívabbá válik ő maga is. Az anya szíve 20 százalékkal gyorsabban ver, így a megnövekedett mennyiségű vért keringetni tudja. Mivel fokozódik a vérkeringés, izzadékonyabb lehet a kismama. Megfigyelhető, hogy a köldöktől lefelé halvány csík jelenik meg, amely szülés után eltűnik. Érdemes oldalt fekve aludni, mert ezzel elterelhető a nyomás a gyomor mögötti fő vérszállító erekről. A 16. és a 20. hét között baba érezhetően megmozdul. Eleinte nehéz lehet megkülönböztetni az érzést a bélmozgástól, de aztán egyre biztosabban tudod, ezek rugdalások. Az érzés csodálatos, végre kézzelfogható, mindennapi bizonyíték arra, hogy Ő tényleg a pocakodban van! A megmozdulás napját fel kell jegyezni, ez a későbbiek során segítséget jelenthet a szülés várható időpontjának megerősítésében. A magzat egyre aktívabb, észlelhető, hogy mikor van ébren és mikor pihen. Ha bármikor aggodalmunk támad, hogy magzatunk ritkábban vagy kevesebbet mozog, feltétlenül keressük fel orvosunkat! A bőrön vöröses repedések jelenhetnek meg a nyúlástól, általában a hasfalon, a melleken, a csípőn, a combon és a visszerek is okozhatnak kellemetlenségeket. Magasra polcolt lábbal pihenve enyhülhetnek a tünetek. A méh rendszeresen jelentkező fájdalmatlan megkeményedései már érzékelhetők, ezek segítik a méh növekedését, vérkeringését. Ilyenkor kemény, feszes a has 1-2 percig. A belső nyomástól kisimulhat, vagy ki is fordulhat a köldök, amely a terhesség végéig úgy marad. A szív és a tüdő 50 százalékkal többet dolgozik, egyre fáradékonyabb a kismama. Eközben a kisbaba hallja az őt körülvevő hangokat, az anyja szívverését, gyomrának korgását, sőt a kívülről beszűrődő zajokat is. Ha az anyuka zenét hallgat, dúdol neki, eljut hozzá, megnyugtatja, sőt a későbbiekben is hatással lesz rá! Selymes pihe kezd nőni a bőrén. Pici körmei kinőnek. Mindössze 250 ml magzatvízben úszkál, bőven van még helye mozogni, forogni, mintegy 20 cm. Lassan kezd nőni a zsírréteg a bőre alatt, bár még mindig nagyon sovány. Bőre vékony, a vérerek tisztán láthatóak alatta. A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek az állandó fogak csírái is. Bőrén fehér magzatmáz jelenik meg, ami óvja és ápolja a baba bőrét. Külső nemi szervei most már elég fejlettek ahhoz, hogy ultrahanggal meg lehessen látni, amennyiben megfelelően helyezkedik el a vizsgálat idején. Iszik a magzatvízből, gyakorolja a nyelést, fejlődik az emésztőrendszere, és értékes tápanyagokhoz is jut. Sokat mozog, a zajokra reagál. Néha csuklik, ilyenkor édesanyja érzi ezt. A trimeszter végére egyre kevesebb helye van a forgolódásra. Tüdeje folyamatosan fejlődik, de tökéletes csak a születés idejére lesz. Bőre egyre vastagabb. Valószínűleg érzékeli a fényeket.

 

 

 

A harmadik trimeszter

 

Kicsinyünk mind gyorsabban nő, hízik és fokozatosan éretté válik a szülés utáni életre. Amikor a szülés megindul, az átlagos magzat mintegy 50 cm hosszúra nőtt és körülbelül 3-4 kilogrammot nyom. A nyolcadik hónapban magzatának rúgásai már lényegesen erőteljesebbek, de túl nagyra nőtt ahhoz, hogy olyan szabadon mozogjon a méh üregében, mint azt korábban tette. A kilencedik hónapban súlya általában 250 grammot nő hetente. A négy utolsó hét során a magzat fejre fordul, és koponyája a kismedence bemenetébe rögzül, készen áll a szülésre. A várandós mama ilyenkor megkönnyebbül; ahogy mondani szokták. leszáll a méhe. Ez azt jelenti, hogy kisebb nyomás nehezedik a mellkasára és felsőhas tájékára. Úgy érzi, meg-könnyebbült a fulladástól, az általános rossz közérzettől. Természetesen nem mindegyik magzat „áll be" ebbe a helyzetbe ilyen korán. Némelyikük folyamatosan mozog egészen addig, amíg a szülés meg nem indul. A magzatok kisebb százaléka helyezkedik el medencevégű fekvésben, lábakkal vagy farral előre, a szülés megindulásának idejére.

 

A fájdalmatlan megkeményedések általában a terhesség utolsó heteiben figyelhetők meg, de van, hogy előbb. Mindenképpen szólni kell az orvosnak miattuk. Minél kevesebbet kellene hosszú ideig egy helyben ülni vagy állni. Az álmok gyakran a szülésről szólnak, talán aggasztóak is, de ez nem bajt jelent, csupán a félelmeket dolgozza fel az agy. Feltétlenül össze kell pakolni a kórházi holmit, ha esetleg korábban kell menni, ne maradjon otthon semmi. A baba meg tudja már különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik, mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára. A 32. hét körül tüdeje elég fejlett, így ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, de még speciális ellátásban kellene részesülnie. A nap 90-95 százalékát átalussza, valószínűleg néha álmodik is. Mozgását számolni kell, naponta legalább tízszer érezni kell, ennek hiányában beszélni kell az orvossal. Megkülönböztet fényt és sötétséget. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek, vannak babák, akik szétkarmolt arccal születnek. A 38. héten tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, gyakorolna is, de mivel nincs levegője, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik. A következő hét körül beleiben sötét, ragadós anyag, a magzatszurok összegyűlik, ez a születés után hamar távozik az első széklet formájában (előfordul, hogy belekakil a magzatvízbe, ettől zöldes lesz a magzatvíz, erről azonnal értesíteni kell az orvost). Az utolsó héten, készen áll a szülésre, talán kér még egy kis gondolkodási időt mielőtt kibújik klimatizált otthonából, de már hamarosan a kezedben tarthatod!

 

Terhességi vizsgálatok

2010.01.07. 11:58 - M.Monica

Címkék: ctg magzatvíz fertőzéses májgyulladás terhesség alatti vizsgálat terhességi vizsgálatok szeméremcsont fundus távolság

  Első vizsgálatok:

 

Az első terhességi vizsgálatra az első vérzéskimaradás után két héttel, a második vérzéskimaradáskor, vagy terhességi teszt pozitív eredményekor tanácsos jelentkezni.

Ekkor az orvos azonnal csinál vizeletvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon a terhességről, hogy megállapítsa, a cukor- és fehérjeszint nem túl magas-e, és vérvizsgálatot, hogy megállapítsa a vércsoportodat. Ekkor rögzítik az adataidat is, kérdez meg az orvos a korábbi, illetve gyerekkori betegségekről, műtétekről, az apa, vagy anya családjában előfordult örökletes betegségekről, vagy egyéb lényeges körülményekről (cukorbetegség, vérzékenység, ikerterhesség). Az utolsó vérzés ideje nagyon fontos adat, mivel ebből számítja ki az orvos a szülés várható időpontját.

Az orvos megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, ebből következtet a terhesség korára is. Hüvelyváladékot, kenetet vesz az esetleges hüvelyfertőzések felderítésére, illetve a daganatos betegségek felismeréséhez (rákszűrés).

A terhes testsúlyát minden vizsgálat alkalmával feljegyzi, a várható értéktől való eltérés kóros állapotra figyelmeztethet.

A magzati szívhangot is minden alkalommal meghallgatja az orvos.

 

 

TOVÁBBI VIZSGÁLATOK:

 

A terhesgondozásra általában havonta hívják vissza a terhest, a terhesség vége felé egyre gyakrabban, az utolsó hónapban hetente.

Minden alkalommal sor kerül a vérnyomás, testsúly, esetleg vizelet-, és vérvizsgálatra.

Az orvos ismét megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, és ha a méh növekedése a vártnál kisebb, felmerül a kóros terhesség gyanúja. Ha a méh fejlődése a vártnál gyorsabb, az ikerterhességre utalhat. Bármilyen gyanút igazolhat az ultrahang-vizsgálat.

 

A VIZSGÁLATOK LEÍRÁSA:

ULTRAHANG

Az ultrahangos vizsgálat veszélytelen, többször is sor kerül rá a terhesség folyamán. A speciális vizsgálófejből sugárnyalábot irányítanak a kismama hasába, a különböző keménységű rétegekről visszaverődő hanghullámokat képernyőre vetítik. Így láthatóvá válik a méhben fejlődő magzat. A vizsgálat által:

-meghatározható a magzat kora,

-megmérhető a magzat,

-kiszűrhető bármilyen látható rendellenesség,

-meghatározható a méhlepény helye, állapota,

-kimutatható az ikerterhesség,

-esetleges rendellenességek kimutathatók a kismama szervezetében,

-pontosan rögzíthető a magzat és a méhlepény helye, magzatvízvizsgálat előtt.

AFP

A terhesség 16. hetében végzik, az anyai vérből. Az alfa-fetoprotein (AFP) fehérje megjelenése elsősorban terhességben, de egyes daganatok, betegségek esetén is jellemző. Magasabb AFP-érték ikerterhességre, ritkán kóros terhességre utalhat, de az esetek 80%-ában teljesen normális terhesség esetén is előfordul. A vizsgálat célja: Magas AFP-szint esetén további vizsgálatokkal kizárják, vagy bizonyítsák az eltérést (pl. nyitott gerinc). Ha a magas AFP-érték eredetére az ultrahangos vizsgálat sem ad magyarázatot, elvégezhető a magzatvíz AFP vizsgálata is (amniocentézis).

MAGZATVÍZ-VIZSGÁLAT

A 16. és 18. hét között kell elvégezni. A hasfalon átvezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből, amiből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. nyitott hátgerinc. Előtte ultrahang-vizsgálatot végeznek a magzat és a méhlepény helyzetének meghatározására. A vizsgálat minimális mértékben mégis növeli a vetélés kockázatát, ezért nem végzik el minden terhes nőnél. Az eredményre 4 hetet kell várni. Akiknek javasolják:

-35 év feletti nőknek, mert ekkor már nagyobb a kockázata, hogy a gyerek Down-kóros lesz.

-Kismamáknak, akiknek a családjában előfordult Down-kór, nyitott hátgerinc, vérzékenység, vagy izomsorvadás.

-Kismamáknak, akiknél a szűrővizsgálat magas AFP-szintet mutat.

-Kismamáknak, akik már szültek fogyatékos gyereket.

CTG

A kardiotokográfiás vizsgálat

Az ultrahangon alapuló műszer olyan érzékeny, hogy a 10-12 hetes embrió szívének lüktetését is érzékeli és a szívmozgásokkal egyidejűleg hangjeleket ad. Ez a hang fizikai úton létrejött zörej, nem a baba szívhangja felerősítve.

FERTŐZÉSES MÁJGYULLADÁS

(HBsAg)

A Hepatitis-B vizsgálatát minden terhes nőnél elvégzik. FONTOS!

A vizsgálat eredménye legyen a kismamánál a szüléskor, másképp megkezdik a baba gyógykezelését a Hepatitis-B ellen!

Szeméremcsont-fundus távolság

A magzat egyenletes fejlődését legegyszerűbben a szeméremcsont-fundus távolság mérésével bizonyíthatják. A 24. héttől a méh boltozata (fundus) pontosan tapintható a hasban. Ennek távolságát a szeméremcsont felső szélétől mérve biztosan következtethet az orvos a méh egyenletes gyarapodására.

Genetikai vizsgálatok

Ismert családi kromoszóma-rendellenességek, vagy előző, kromoszóma-rendellenességgel született gyermek esetén, illetve a 40 év feletti anya korára tekintettel végeznek genetikai vizsgálatot. Korábban ennek egyetlen módja a magzatvízből nyert sejtek tenyésztéséből végzett kromoszómaelemzés volt, a terhesség 16. hete körül. Ma már a 9.-10. héten, a kialakuló lepény területéről vett szövetminta preparálása után képet kap az orvos a gyerek neméről, kromoszómaképéről, illetve az esetleges rendellenességekről.