Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

A magzat és a szex

2010.01.06. 21:52 - M.Monica

 

Van, akinek hatalmasra nő szexuális étvágya, mások kerülik a nemi érintkezést terhesség alatt. A baba nem bánja, ha szülei szeretkeznek. Ha nem vágyunk a szexre, a gyertyafényes vacsora és egy kellemes masszázs is jót tesz a párkapcsolatnak.

 

A kismamák egy része a várandósság ideje alatt csupán gyengédségre, szeretetre vágyik. Mások épp ellenkezőleg: felszabadultan, minden addiginál nagyobb étvággyal élvezik a házaséletet. Ezt a megemelkedett hormonszint, valamint a nemi szerv tájéki fokozott vérbőség is előidézheti. Fokozódhat az orgazmuskészség is, mivel a magzat méhen belüli elhelyezkedése nemi ingereket is kivált. Felmérések szerint a házastársak körülbelül egyharmada bújik ilyenkor szívesebben ágyba, de ugyanennyien kerülik is a szexuális együttlétet.

 

Sok nőt zavar megváltozott alakja, nagy pocakja és ezért nem tartja kívánatosnak magát. Ez az időszak tehát - a női test átalakulása, a megváltozott hormontevékenység, a szülői szerepbe való beilleszkedés miatt - alaposan átalakítja a gyereket váró pár kapcsolatát. A szexualitásban ezeknek a változásoknak megfelelően inkább a gyengéd együttlét, mint a heves szeretkezés kerül előtérbe.

 

A szexuális élet a terhesség kilenc hónapja alatt is sokat változhat. Az első három hónapban a gyakori rosszullét, aluszékonyság miatt sok kismama alig várja, hogy korán ágyba bújhasson, persze nem a szeretkezés, hanem az alvás reményében. Ebben az időszakban a szex sokszor háttérbe is szorul.

 

A negyedik és a hatodik hónap közötti időszak viszont lehet a boldog kiteljesedés időszaka. A kínzó rosszullétek elmúlnak, a has még nem olyan nagy, hogy kényelmetlenséget okozna. Ekkor szexuális téren is visszatérhet a régi aktivitás, sőt, akár fokozódhat is.

 

A babavárás vége felé a nemi együttlét egyre több technikai nehézségbe ütközik. Ilyen elsősorban a has, ami ekkorra már jelentősen megnő, ezért érdemes szeretkezés közben is a megváltozott testalkatnak megfelelő pozíciót alkalmazni (pl. az oldalról vagy a hátulról történő behatolást).

 

A férfiak életében nem jár látható testi változással a gyermekvárás időszaka, a várandóssággal járó testi tüneteket feleségük éli át, ők legfeljebb örömmel, esetleg csöppnyi tartózkodással szemlélik az egyre növő pocakot. A leendő apák nagy részét nem befolyásolja feleségük megváltozott alakja, szeretik és kívánják őket. Sőt, olyanokkal is beszéltem már, akik még kívánatosabbnak tartották terhes feleségüket, mint annak előtte.

 

Vannak olyan kispapák - egy felmérés szerint csak mintegy tizenkét százalékuk -, akik a várandósság idején tartózkodó viselkedést tanúsítanak az ágyban. Ennek oka lehet egyrészt az, hogy attól tartanak, összenyomják a kicsit, vagy egyszerűen zavarja őket a magzat jelenléte, és ezért nem tudják igazán elengedni magukat. Úgy érzik, hogy a gyermekük jelen van velük az ágyban, és ez feszélyezi őket. Vannak olyan gondolkodású férfiak is, akik számára a szexualitást illetőleg az áldott állapotban lévő nő tabu.

 

Az önmegtartóztatásnak azonban orvosi indoka nincs. Gondoljuk csak végig, mennyi minden védi a magzatot a külső hatásoktól: a hasizmok, a méh, amely szintén csupa izom, a külső és belső magzatburok, a magzatvíz. Félelmük tehát alaptalan.

 

A párkapcsolatban viszont szükséges, hogy a felek tekintettel legyenek egymás érzékenységére. Ha ennek megfelelően beszélik meg érzéseiket, elkerülhetőek a félreértések. Sok nő és férfi például személyes sértésként éli meg azt, ha párja kerüli a vele való szexuális érintkezést a terhesség idején. Csendes gyötrődés helyett ilyenkor jobb, ha a szexuális együttlétet kívánó fél valamilyen formában átveszi a kezdeményezést. Némi fantáziával új és új módszereket eszelhetünk ki.

 

Van azonban néhány kivételes helyzet is, amelyben a szexuális érintkezést kifejezetten kerülnünk kell:

 

* Ha a méhlepény a méhnyakcsatorna nyílásához közel, a méh alsó részében helyezkedik el(ilyenkor a nemi aktus vérzést válthat ki).

* Indokolt a szünet a szexben, ha bármelyik fél nemi, illetve húgyúti fertőzésben szenved.

* Ha korábban koraszülése volt a kismamának az idő előtt megindult fájástevékenység miatt.

* Túlhordásnál kifejezetten ajánlják a szexuális együttlétet!

* Az ágyba vitt reggeli, gyertyafényes vacsora, meglepetés masszírozás, simogatás ugyan közvetlenül nem vezet orgazmushoz, de jó "befektetés".

* A jókedv, az ellazulás, oldott hangulat férfi és nő között a szexuális kötelékeket is szorosabbra fűzi.

 

Mindent összevetve tehát: mindenki másképp szereti, mindenki másképp tudja, és mindenki másképp teheti. Egyet viszont mindenképpen elmondhatunk: a baba nem bánja, ha szülei szeretik egymást, és a papája meglátogatja néha a pocaklakót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr21651392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása