Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

Terhességi vizsgálatok

2010.01.07. 11:58 - M.Monica

Címkék: ctg magzatvíz fertőzéses májgyulladás terhesség alatti vizsgálat terhességi vizsgálatok szeméremcsont fundus távolság

  Első vizsgálatok:

 

Az első terhességi vizsgálatra az első vérzéskimaradás után két héttel, a második vérzéskimaradáskor, vagy terhességi teszt pozitív eredményekor tanácsos jelentkezni.

Ekkor az orvos azonnal csinál vizeletvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon a terhességről, hogy megállapítsa, a cukor- és fehérjeszint nem túl magas-e, és vérvizsgálatot, hogy megállapítsa a vércsoportodat. Ekkor rögzítik az adataidat is, kérdez meg az orvos a korábbi, illetve gyerekkori betegségekről, műtétekről, az apa, vagy anya családjában előfordult örökletes betegségekről, vagy egyéb lényeges körülményekről (cukorbetegség, vérzékenység, ikerterhesség). Az utolsó vérzés ideje nagyon fontos adat, mivel ebből számítja ki az orvos a szülés várható időpontját.

Az orvos megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, ebből következtet a terhesség korára is. Hüvelyváladékot, kenetet vesz az esetleges hüvelyfertőzések felderítésére, illetve a daganatos betegségek felismeréséhez (rákszűrés).

A terhes testsúlyát minden vizsgálat alkalmával feljegyzi, a várható értéktől való eltérés kóros állapotra figyelmeztethet.

A magzati szívhangot is minden alkalommal meghallgatja az orvos.

 

 

TOVÁBBI VIZSGÁLATOK:

 

A terhesgondozásra általában havonta hívják vissza a terhest, a terhesség vége felé egyre gyakrabban, az utolsó hónapban hetente.

Minden alkalommal sor kerül a vérnyomás, testsúly, esetleg vizelet-, és vérvizsgálatra.

Az orvos ismét megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, és ha a méh növekedése a vártnál kisebb, felmerül a kóros terhesség gyanúja. Ha a méh fejlődése a vártnál gyorsabb, az ikerterhességre utalhat. Bármilyen gyanút igazolhat az ultrahang-vizsgálat.

 

A VIZSGÁLATOK LEÍRÁSA:

ULTRAHANG

Az ultrahangos vizsgálat veszélytelen, többször is sor kerül rá a terhesség folyamán. A speciális vizsgálófejből sugárnyalábot irányítanak a kismama hasába, a különböző keménységű rétegekről visszaverődő hanghullámokat képernyőre vetítik. Így láthatóvá válik a méhben fejlődő magzat. A vizsgálat által:

-meghatározható a magzat kora,

-megmérhető a magzat,

-kiszűrhető bármilyen látható rendellenesség,

-meghatározható a méhlepény helye, állapota,

-kimutatható az ikerterhesség,

-esetleges rendellenességek kimutathatók a kismama szervezetében,

-pontosan rögzíthető a magzat és a méhlepény helye, magzatvízvizsgálat előtt.

AFP

A terhesség 16. hetében végzik, az anyai vérből. Az alfa-fetoprotein (AFP) fehérje megjelenése elsősorban terhességben, de egyes daganatok, betegségek esetén is jellemző. Magasabb AFP-érték ikerterhességre, ritkán kóros terhességre utalhat, de az esetek 80%-ában teljesen normális terhesség esetén is előfordul. A vizsgálat célja: Magas AFP-szint esetén további vizsgálatokkal kizárják, vagy bizonyítsák az eltérést (pl. nyitott gerinc). Ha a magas AFP-érték eredetére az ultrahangos vizsgálat sem ad magyarázatot, elvégezhető a magzatvíz AFP vizsgálata is (amniocentézis).

MAGZATVÍZ-VIZSGÁLAT

A 16. és 18. hét között kell elvégezni. A hasfalon átvezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből, amiből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. nyitott hátgerinc. Előtte ultrahang-vizsgálatot végeznek a magzat és a méhlepény helyzetének meghatározására. A vizsgálat minimális mértékben mégis növeli a vetélés kockázatát, ezért nem végzik el minden terhes nőnél. Az eredményre 4 hetet kell várni. Akiknek javasolják:

-35 év feletti nőknek, mert ekkor már nagyobb a kockázata, hogy a gyerek Down-kóros lesz.

-Kismamáknak, akiknek a családjában előfordult Down-kór, nyitott hátgerinc, vérzékenység, vagy izomsorvadás.

-Kismamáknak, akiknél a szűrővizsgálat magas AFP-szintet mutat.

-Kismamáknak, akik már szültek fogyatékos gyereket.

CTG

A kardiotokográfiás vizsgálat

Az ultrahangon alapuló műszer olyan érzékeny, hogy a 10-12 hetes embrió szívének lüktetését is érzékeli és a szívmozgásokkal egyidejűleg hangjeleket ad. Ez a hang fizikai úton létrejött zörej, nem a baba szívhangja felerősítve.

FERTŐZÉSES MÁJGYULLADÁS

(HBsAg)

A Hepatitis-B vizsgálatát minden terhes nőnél elvégzik. FONTOS!

A vizsgálat eredménye legyen a kismamánál a szüléskor, másképp megkezdik a baba gyógykezelését a Hepatitis-B ellen!

Szeméremcsont-fundus távolság

A magzat egyenletes fejlődését legegyszerűbben a szeméremcsont-fundus távolság mérésével bizonyíthatják. A 24. héttől a méh boltozata (fundus) pontosan tapintható a hasban. Ennek távolságát a szeméremcsont felső szélétől mérve biztosan következtethet az orvos a méh egyenletes gyarapodására.

Genetikai vizsgálatok

Ismert családi kromoszóma-rendellenességek, vagy előző, kromoszóma-rendellenességgel született gyermek esetén, illetve a 40 év feletti anya korára tekintettel végeznek genetikai vizsgálatot. Korábban ennek egyetlen módja a magzatvízből nyert sejtek tenyésztéséből végzett kromoszómaelemzés volt, a terhesség 16. hete körül. Ma már a 9.-10. héten, a kialakuló lepény területéről vett szövetminta preparálása után képet kap az orvos a gyerek neméről, kromoszómaképéről, illetve az esetleges rendellenességekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr491651268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása