Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

Szobatistaság-Bilire,WC-re szoktatás

2010.02.01. 15:41 - M.Monica

Címkék: wc szobatisztaság bili

A személyiségfejlodés külön kitér erre az idoszakra, nem véletlenül. A túl korai vagy a túl késoi bilire szoktatás ugyanúgy ártalmas lehet gyermekünk számára. Tehát eloször is meg kell várni, észre kell venni, hogy mikor érkezett el a megfelelo ido. Ez általában 18-24 hónapos kor körül fog jelentkezni, de a gyerek életkora mellett még számos más tényezo is jelzi a szobatisztaságra való szoktatás megkezdését. Az anyagcsere szabályozás egyike a társadalmi szabályok elsajátításának, a társadalomba való beilleszkedésnek. A hólyag és a végbél záróizaminak befolyásolása egy akaratlagos, de spontán muködés is. Akkor lesz sikeres, ha a gyerek kontrollálni tudja az akaratlan muködést.

A pelenka elhagyásához a gyerek aktív közremuködése szükséges. A gyermeket nem vezeti semmi belso kényszer, hogy visszatartsa szükségleteit. Természeti népeknél ez a szabályozás zökkenomentesen zajlik le. Az ugandai anyák például érzik a testükön, hogy gyermekük mikor akar üríteni. Ilyenkor leveszik a hátukról, és a két térdük közé a föld fölé tartják a gyermeküket. 2 éves koruk körül pedig már a társaikat követve végzik el a szükségleteiket.

A gyermek számára a szükségleteinek a szabályozása egyaránt jelent szellemi és értelmi feladatot is. Az elso, és talán legfontosabb szabály, amit a szobatisztaságra való szoktatás során illik betartanunk, hogy a gyermek értelmi fejlettségének megfelelo fokon kell lenni, hogy megértse mit kívánnak tole a szülei.

A másik, hogy a testi fejlettségben is olyan szinten kell lennie, hogy a biztonságos ülés mellett, már biztonságos helyváltoztatásra is képes legyen. Például, ha már fel szeretne állni a bilirol, ezt megtehesse egyedül. Emellett még a záróizmainak akaratlagos szabályozására is képesnek kell lennie. Amíg ez nem történik meg, addig csupán feltételes reflex alakítható ki a WC-re vagy bilire ültetéskor, de tudatos szabályozás nem. A harmadik, nem elhanyagolható feltétel, hogy jó érzelmi kapcsolata legyen azzal a személlyel, aki a szobatisztaság szabályait közvetíti felé. El kell higyje neki e szabály fontosságát, és hogy ez is egyike azoknak a normáknak, amiket eddig már megtanult.

A WC és bili használat természtes helyzet legyen. Ne büntessük vagy jutalmazzuk érte a gyermeket. Egyszeru,bili01.jpg világos szavakkal adjuk tudtára, hogy mit várunk tole. Ha sikeresen elvégezte a szükségleteit, dícsérjük meg, de ne vigyük túlzásba. Ha pedig „baleset” történik, ne szidjuk meg érte, hanem magyarázzuk el ismételten, nyugodt hangnemben, hogy mit is szeretnénk ezzel elérni.

Az utánzásnak is nagy szerepe van a szobatisztaság kialakulásában. 1,5-2 éves kor körül jut el a kisgyermek arra a fejlettségi szintre, hogy másokat utánozzon. Mások viselkedését, kinyilatkoztatásait pár óra vagy néhány nap múltán megismétli. Emellett az önállósága is egyre fejlodik, minél inkább maga szeretne cselekedni. Úgy szeretne bizonyos dolgokat csinálni, ahogy azt a környezetében éloktol látja. Ebben segíthetünk neki azzal, hogy beengedjük velünk együtt a WC-be, hogy lássa, mi történik ott. Tarsunk a WC mellett bilit és/vagy WC szukítot a számára. Hadd döntse el o, hogy melyiket szeretné használni. Pelenkázáskor mindig meséljük el a gyermekünknek, hogy miért jobb, ha nem használ pelenkát, miért nincs a nagyoknak sem.

A nyár ideális a pelenka elhagyására. Vegyük le róla a szabadban amikor csak tehetjük. Hadd érezze, hogy mennyivel kényelmesebb így. Az is megtapasztalja, ahogy a pisi esetleg végigcsurog a lábán. Magyarázzuk el neki, hogy ez a természetes, de hogy ezt elkerülje, monjuk el neki, hogy milyen testhelyzetet kel felvennie, ha pisilni szeretne. Ezek után már maga is gyakorolhatja. Játékos lehetoségeket is kínál az udvar, a természet. Pl lepisilheti egy fát, vagy virágot. És végül pár tanács, amivel megkönnyíthetjük a kicsik dolgát a szobatisztaságra való eljutásig:

    *
      Menjen el szülo és gyerek együtt bilit vásárolni. Hadd válasszon o egyet, ami tetszik neki. Olyan bili is kapható, amit együtt lehet kidekorálni. Ezzel is oldottabban indulhat neki a pelenkáról való leszokásnak.
    *
      Ha a WC-t részesíti a kisgyermek elonyben, akkor kapjon egy szukítot, illetve egy kis fellépot. Így önállóan végezheti el a dolgát. Arra figyeljünk azonban, hogy ne játéknak tekintse, mert nagy a csúszás, leesés veszélye. A WC körül pedig amúgy is sok vegyi anyag lehet, tehát erre is figyelnünk kell.
    *
      Vásároljunk a gyermekünkkel együtt szép bugyikat. Nagy választékban kaphatók szép kislány és fiúbugyik is különféle mintázattal. Kedvenc mesehos, virágminta, állatfigura stb. mindegy, a lényeg, hogy jól érezze magát benne, szívesen használja.
    *
      Ne adjunk rá szoros és kantáros nadrágot vagy szoknyát. Eleinte többször fog segítséget kérni, de egyre önállóbb lesz, és igényelni fogja, hogy o öltözhessen. Ebben segíthetünk neki azzal, ha könnyen leveheto ruhadarabokat adunk rá.

Egy dolgot tartsunk a szemünk elott mindig: a gyerek szükségleteit. Ne gondoljunk soha arra, hogy a szomszéd kisgyerek, aki mondjuk 2 hónappal fiatalabb, már szobatiszta, a miénk pedig még mindig pelenkát használ. Van, aki egy-két hét alatt, van, aki 2-3 hónap alatt jut el a szobatisztaságig. A lényeg az, hogy ne a versenyszellem vezesse a szüloket, hanem a gyerek egyéni fejlettsége legyen a mérvadó. Elofodulhatnak visszaesések is, pl. amikor a kisgyerek beteg, kimerült, vagy valamilyen nagyobb trauma éri. Ilyen esetekben semmiképpen ne tegyünk neki szemrehányást, hisz épp elég kényelmetlenül érzi magát enélkül is. Az azonban biztos, hogy minden kisgyerek eljut odáig, hogy szobatisztává váljon. A 3. életév végére a legtöbb gyerek pedig már az ágytisztaságot is megtanulja.
                                                                                                                              Forrás:www.kismanok.hu
A cikket írta: Tolnai Kata, óvodapedagógus


 

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr141792504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása