Baba-mama-dolgok

Tanácsadó kismamáknak,leendő anyukáknak.

Tartalom

Címkefelhő

Time

Friss topikok

  • Halápi Tímea: Oké, tudom, hogy minden baba más és más, és hogy nem lehet őket összehasonlítani, de a 11 hetes lá... (2011.05.24. 22:07) A baba fejlődése
  • Vacak Szerv: Nem jelenik meg a hozzászólásom... (2011.01.26. 13:58) Amit a fitymáról feltétlenül tudni kell...
  • doribaba88: Elnézést,az elsőnél kilépett a gépem az oldalról,és azt hittem nem lett elküldve a komment.Törölni... (2011.01.19. 13:37) Vegetarianizmus
  • Tomivagyok: Ha esetleg tudok segíteni (akár csak egy embernek is) ezzel a weboldallal, és spray-vel, akkor már... (2010.03.31. 23:10) Szex a terhesség alatt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ételreceptek

Szoptass

2009.09.04. 14:33 - M.Monica

Címkék: szoptatás anyatej

 

Szoptatás

 

Az újszülött legjobb tápláléka az anyatej. Könnyen emészthető, véd a fertőzésektől és az allergiától. Ezenkívül a szoptatás öröm és meleg kapcsolat is: különleges kötődést jelent anya és gyermeke között. Vannak édesanyák és babák, akiknek a szoptatás a kezdetektől könnyen megy, másoknak viszont nem. A szoptatás leginkább az első hetekben jelent problémát. A lehetséges sok kérdés, aggódás és probléma ellenére a szoptatás a gyakorlattal egyre könnyebbé válik.

 

Minél hamarabb, annál jobb

 

A legjobb, ha a babát születése után azonnal mellre tesszük, mert ekkor a legerősebb a szopási ösztön. A legtöbb babának az első órában erős késztetése van a szopásra. A babák általában tudnak és akarnak is szopni.

Kolosztrum – amire minden újszülöttnek szüksége van

 

A kolosztrum sárga színű, un. Első tej, amit az anyamell már a terhesség alatt termelni kezd. Szülés után azonnal a baba rendelkezésére áll. Koncentrált táplálék, amely oly sok ellenanyagot tartalmaz, hogy a baba „első védőoltásának” is nevezik. A kolosztrum a baba összes szükségletét fedezi az első napokban.

 

 

Gyakran szoptassunk

 

Bár a kolosztrum tökéletes táplálék, ennek az első tejnek kicsi a mennyisége, ami ideális az első napokban. Mivel a baba csak most tanul a száján keresztül enni, kis mennyiséggel könnyebben boldogul, kevésbé érzi magát jóllakottnak, ez bátorítja, hogy gyakrabban szopjon, ami segíti a tejtermelés gyorsabb beindulását. A kolosztrumnak hashajtó hatása is van, elősegíti a mekónium kitisztulását a baba beleiből, és ez segít megelőzni az újszülöttkori sárgaságot. Minden csecsemő különböző szopási igényekkel születik. Szánjunk sok időt a szoptatásra az első napokban, hogy megismerjük gyermekünk igényeit. Ez sokkal könnyebb, ha az édesanya és gyermeke éjjel-nappal együtt vannak. Ha nyűgös a babánk, próbáljuk szoptatással megnyugtatni. Születése előtt soha nem érzett éhséget, és egy újszülöttnek kicsi a gyomra. Mindegy mikor evett utoljára, nyugodtan megszoptathatjuk újra. A szoptatott babát nem lehet túletetni. A szoptatás a baba minden igényét kielégíti: közelséget, megnyugtatást és táplálékot nyújt. Így az első hetek időszaka mindenki számára nyugodtabb és boldogabb lesz.

 

A rendszeres szoptatás egészséges tejtermelést eredményez. Mivel a tejtermelés a kereslet-kínálat elven működik, így minél gyakrabban szopik a baba, annál több tej termelődik. Legtöbb újszülött legalább 10-12-szer szopik 24 óra alatt, de természetesen a babák szopási szokásai különbözőek.

 

Felébresszük-e a babát hogy megszoptassuk? Előfordul, hogy 4-5 órát alszik egyszerre a baba, és nem tűnik éhesnek, amikor felébred. Ha kevesebb nedves pelenkája és széklete van, mint szokott, vagy nem hízik eleget, lehet, hogy minden 2-3 órában fel kell ébresztenünk, hogy megszoptassuk.

 

Mellgyulladás

 

Néhány édesanya melle nagyon feszülté és telté válik, amikor az anyatej mennyisége nő. A mellgyulladás jele a duzzadt, forró, vörös és fájdalmas mell, ami a többletvérnek és folyadéknak köszönhető. Azonnal kezeljük a begyulladt mellet. Szoptatás előtt tegyünk rá meleget, óvatosan masszírozzuk a mellbimbó irányába, szoptassunk gyakran. Az etetések között alkalmazzunk hideg borogatást, hogy visszaszorítsuk a gyulladást és a fájdalmat. Azonnali kezeléssel a mellgyulladás nem tart tovább 12-48 óránál.

 

Ha a baba nem tud ráharapni a gyulladt mellre, fejjünk ki egy kis tejet, hogy a bimbóudvar puhábbá váljon. Amennyiben a baba nem szopik eleget, hogy mindkét mell megkönnyebbüljön, fejjünk kézzel vagy mellpumpával, amíg a mell puhábbá nem válik. A folyadékbevitelt nem kell korlátoznunk.

 

Eleget evett-e a baba?

 

Sok édesanya aggódik hogy elég teje van-e, még akkor is ha félelmük alaptalan. A tejtermelés beindulása után számos módon bizonyosodhatunk meg arról, hogy gyermekünk eleget eszik:

 

*

 

Legalább 10-20 dkg-ot hízik hetente, illetve 45dgk-ot havonta. A súlygyarapodást a legalacsonyabb súlytól számítjuk és nem a születési súlytól.

*

 

Rendszeresen szopik, általában 8-12-szer naponta. A kevesebb szopás sem gond, ha eleget hízik a babánk.

*

 

Egészségesnek néz ki, jó a színe, bőre feszes, növekszik, valamint éber és aktív.

*

 

A babának legalább 5-7 nedves pelenkája lesz naponta, és minimum 2 széklete. A szoptatott babák széklete általában laza és formátlan, és sárga-sárgászöldtő a sötétig minden előfordulhat.

 

Csak az anyamellet kínáljuk!

 

Az egészséges csecsemőnek nincs szüksége sem tiszta, sem cukros vízre, sem pedig tápszerre. Ha egy baba cumisüveget vagy játék cumit kap, kevesebbet fog szopni, így az anya melle könnyebben begyulladhat a pangó melltől. A víztől és a tápszertől a baba jóllakik, így kevésbé fog érdeklődni a szopás iránt. A kutatások szerint a rendszeres tápszerezés gyorsan a szoptatás befejezéséhez vezet, általában 4-8 héten belül. Ez azért van így, mert az anya tejtermelése a kereslet-kínálat elvén működik – minél többet szopik a baba, annál több tej termelődik. De ennek a fordítottja is igaz. Minél ritkábban szopik egy baba (mert jóllakott a tápszertől) annál kevesebb teje termelődik majd az édesanyának. Azok az anyák, akik tápszert adnak mielőtt a tejtermelésük beállna, gyakran az „egyre több tápszer – egyre kevesebb anyatej” ördögi körébe kerülnek. Kutatások szerint azoknak az újszülötteknek, akiknek az első napokban vizet is adtak, nagyobb lett a súlyveszteségük, valamint jobban besárgultak, mint a kizárólag kolosztrummal táplált társaik.

 

A cumisüveget és játékcumit az első néhány héten könnyen okozhatnak „cumizavar”-t amikor a baba még csak tanulja a szopást. A baba számára megtévesztő, ha cumit is kap, hiszen másképp kell mozgatnia a nyelvét, száját és ajkát szopás közben, és másképp, amikor üvegből iszik vagy cumit kap. Ennek következtében másképp szopja az anyamellet, így kisebesíti azt, és ráadásul kevesebb tejhez is jut – több erőfeszítés árán. Vannak, akik teljesen vissza is utasítják az anyamellet. Amennyiben cumisüveg vagy cumi bevezetését tervezzük, próbáljunk várni a baba 1 hónapos koráig.

 

 

 

A LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL kiadványa alapján

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baba-mama-dolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr371651353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása